2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Célkeresztben a miniszterelnök

A Civil Jogász Bizottság feljelenti Gyurcsány Ferencet. A vád szerint a miniszterelnök megsértette a gyülekezési szabadságot és bűnrészesként sok ember életét veszélyeztette a 2006. október 23-ai események kapcsán. Mennyire állhat meg a vád Gyurcsány elle
2008. március 13. csütörtök 18:54 - Constantinovits Milán
A Völgyessy Miklós és a Civil Jogász Bizottság által kezdeményezett feljelentés szerint Gyurcsány személyében felelőssé tehető a 2006. október 23-ai rendőri túlkapásokban.

A miniszterelnök úr több esetben is úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség csak a törvények által megengedett eszközöket alkalmazta. Nem tudom, hogy a tisztelt Civil Bizottságnak miképpen van tudomása arról, hogy az elnök személyesen, szándékosan adott utasítást a rendőrségnek a jogsértésre. Márpedig az első vádponthoz (gyülekezési szabadság megsértése) bizonyítani kell a szándékosságot, nem is beszélve az emberölés kísérletének vádjáról! A rendőrség önhatalmúlag intézkedik egy ilyen ügyben, és ez egy nagyon kényes helyzet. Kérdés, mennyire kell a rendőrök vezetőjének átgondolnia intézkedés közben, hogy „ne jobbra, hanem balra kezdjétek el szorítani őket!” Ráadásul a tömegnek önmozgása is van.

Ezek szerint Gyurcsány Ferencet nem terheli felelősség az atrocitásokért?

A miniszterelnöknek a történtekért majdnem biztos, hogy nem lesz felelőssége. Ide konkrét tényállás kellene, ez a vád így nem tud megállni. Az pedig minősítse a felvetőket, hogy másfél évvel később jelentik fel Gyurcsányt. Az ügynek egyébként inkább politikai töltete lehet, hiszen az egyszerű ember csak azt látja, hogy egy komoly bizottság úgy gondolja, a miniszterelnök bűncselekményt követett el.

Volt már hasonlóra precedens a közelmúltban? Vittek már sikerre hasonló pert?

Nem emlékszem arra, hogy eredményes eljárást kezdeményeztek volna a politikai elit tagja ellen hasonló ügyben. Feljelentéseket még csak-csak fel lehetne idézni a rendszerváltás utáni jogtörténetből, de jogerős elmarasztaló ítéletet ilyen ügyben nem történt. S itt most nem arról van szó, hogy a magasan lévő embereket nem lehet elkapni! Egyszerűen csak arról, hogy az eseményeket a helyszínen közvetlenül irányító rendőröket lehet felelősségre vonni, kivéve, ha ők bizonyítani tudják, hogy felülről jött konkrét utasításnak engedelmeskedtek, képletesen szólva azt kapták mondjuk parancsba, hogy „lőjetek bele!” Aki a tűzparancsot adja, az felel.

A Bizottság mégis összefüggést lát az események és Gyurcsány között.

S mi van, ha Gyurcsány aznap otthon alszik délután? Beszéltek vele, hallották, hogy azt mondja, tereljétek rá a népre a rendbontókat? Ez lenne a közvetlen összefüggés! A politikai összefüggés, hogy neki ez érdekében állt, nos, az kevés a vádhoz.

A Bizottság idézi a Morvai-jelentést, ami a miniszterelnök felelősségét is megállapítja.

A saját jelentésükre hivatkoznak, ez egy vicc. Inkább azt bizonyítsák, hogy miből állapították meg Gyurcsány bűnrészességét! S ezt az egészet nem most kellett volna kitalálniuk. Hozzáteszem, Völgyessy nemrég elhatárolódott Morvai Krisztinától, erre belemegy egy ilyen játszmába.

Ám a Gönczöl-jelentés is, ha sokkal enyhébb formában, de megemlíti, hogy hibázott a rendőrség, meg a miniszterelnök is.

Elsősorban a rendőrségnek kell felelnie, utána az illetékes miniszternek. Mikor jutunk el a miniszterelnökhöz? Ha történik egy súlyos közlekedési baleset, azt várják el a fejlett országokban, hogy lemondjon a közlekedési miniszter. De csak nem felel érte büntetőjogilag! Csupán politikai felelősség esete foroghat fenn, pláne, ha vétlen szerencsétlenségről van szó.

Mi lenne akkor az ügymenet? Ki kezdeményezhet eljárást hivatalból hasonló esetben?

Ennek megvan a rendszere. Nyomozóhatóság, majd a rendőrség, bizonyos esetekben a Ügyészségi Nyomozóhivatal. Más szerv nem hivatott eljárni.

Igen ám, de a hivatalos út sem túl gyors, a rendőrök összezárnak, így a közvetlen felelősök ügye is elhúzódik.

Minden lassan zajlik Magyarországon! Ahogy nálunk az igazságszolgáltatás folyik, úgy a szolgáltatás nem éri utol az igazságot. Nem azért, mert Gyurcsány ellen folyik az eljárás. Sőt, éppen hogy törekednek általában arra, hogy az ilyen ügyeket kínosságukra való tekintettel minél előbb lezárják, jó értelemben. A pitiáner ügyek, na, azok húzódhatnak.

Ezek szerint a forró október kapcsán a miniszterelnök nem számoltatható el...

Konkrét cselekedetével, és cselekedetének szándékosságával lenne felelős. Ő ott fent nem tudhatta, hogy miként intézkednek a rendőrök az utcán. Nem hiszem, hogy a rendőri vezető megkérdezte, hogy „Gyurcsány úr, betereljük őket a fideszesekhez? Persze, tereljétek!” Veszélyhelyzetet azok idéznek elő, akik kemény magként az eset kiprovokálásában részt vettek, és ők is felelnek a rendőrök mellett civil áldozatokért.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását