2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Népsavazásos víziók

Az elmúlt napok a szerkesztőségünkben is érzéseket, indulatokat, ellentétes és megegyező gondolatokat szültek. Úgy gondoltuk, hogy megosztjuk ezeket Önnel, kedves olvasó, hogy érezze: nálunk az eltérő vélemények kohéziója nem szlogen, hanem megtestesült v
2008. március 10. hétfő 16:58 - Hírextra
„A nép, az istenadta nép oly boldog”

A népszavazás előestéjén egy rendhagyó nőnapi punkkorcenten vettem részt a Filterben, ahol a Kálámbó kutyája nevű zenekar két utolsó száma nagyjából sikeresen ráhangolt a másnapi referendumra. A Vesszen a Föld és a Kézigránát kell! című dalok szövegei csengtek a fülemben a népszavazás végeredményét hallva.

„El innen a francba!” – szólt ugyanennek a zenekarnak az egyik refrénje, igaz, még az átkosban, és a természetesen az akkori politikai rezsim képviselőinek címezve. A tegnapi ügydöntő népszavazás eredménye, no meg az azt megelőző majd' húsz év mondatja velem, hogy egész elcseszett politikai elitünknek ideje volna már csomagolnia, köszönni szépen, és végleg elhúzni a búbánatba.
Két évtized politikai és gazdasági töketlenkedését, vezetőink mocskos korrupciós ügyeit, az állampolgárok érdekeit magasról leszaró ténykedésüket felsorolni nincs sem hely, sem idő, a Hírextra úgyis számos alkalommal megtette már ezt ezen a felületen, így most csupán a referendumot megelőző időszak történései kapcsán írok néhány keresetlen gondolatot.

Egyik oldalon ott áll az immár permanens populizmussal operáló egykori népvezér-miniszterelnök és csapata, aki 2006 őszén forradalmi hevületében oly szépen belavírozta magát, elvbarátait, végül több mint 3 millió jobb sorsra érdemes szavazópolgárt ebbe a népszavazásnak nevezett, a képviseleti demokráciát mélyen aláásó bohózatba. Az istenadta most ott találja magát az ingyenes egészségügy hazug mocsarában, és talán már el is pezsgőzte örömében az éves orvosi vizsgálatra szánt vizitdíját a nagy-nagy örömre. Egészségére!

Ott található a be sem vezetett tandíját megspóroló leendő egyetemista és főiskolás az universitas kapujában, örül a szavazás végeredményének, „Győztünk!” kiáltja, és meg sem hallja az utána megszólaló rektort, aki mintegy mellesleg megjegyzi, hogy a közeljövőben egy jottányit nem fognak fordítani az egyetemi infrastruktúra, az oktatás színvonalának fejlesztésére, az ösztöndíjak emelésére. Most azonban lehet előre örülni a zsebben maradott pénzeknek, amelyek jó esetben könyvekre, kultúrára, még jobb esetben intenzívebb kocsmai fogyasztásra fordíthatóak.

A másik végletet pedig azok a szerencsétlen szocialisták, liberálisok és a mellettük a hülyeségig kitartók alkotják, akik két éves (hatéves) regnálásuk alatt képtelenek voltak hatásosan artikulálni a társadalom felé a megszorítások, az egyes reformintézkedések céljait, jelenlegi és várt hatásait, annak kommunikálását, hogy egy kapitalista társadalomban semmit sem adnak ingyen, az orvosi ellátásnak és a felsőoktatásnak éppúgy megvan az ára, mint párizsinak vagy az öröklakásnak, és a társadalombiztosításnak fizetett összegek csupán a töredékét fedezik az egészségügyi kiadásoknak.

Hirtelenjében ennyit tudok elmondani. Tegnap óta megint egy kicsit szarabb ebben az országban élni, mivel ezzel a népszavazásosdival, a megelőző másfél év kinyilatkoztatásaival és elhallgatásaival a rendszerváltás kezdete óta felvonuló teljes politikai garnitúrával szemben elvesztek az illúzióim. Az egykori ETA együttes egyik számának sebtében átírt sorait tudom csak még ideírni: „Gyurcsány Feri, Orbán Vitya: egy nagy picsa. Anarchia!”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Gazdász
2008. március 10. 21:26
Kár, hogy kevesen olvassák, olvasták!!! Még az írásjelek is teljesen igazak!!!!
A vezetőink a nép kábításában verhetetlenek!!! Mi kell ahoz, hogy észhez térjen a nemzetünk????
Ozmium
2008. március 10. 21:04
Tisztelt Szerzők, Szerkesztők s a Többiek!

Köszönettel olvastam őszinte megnyilvánulásaikat, úgy érzem, mintha valamennyien, egy fazékban rotyognánk.
Sok kilométer választ el minket.
Képletesen, barátsággal nyújtom a jobb kezem, ami igaz kicsit göcsörtös, kicsit olajszagú, de tiszta.
Én úgy érzem, ha két ember mindég és mindenben egyetért, az egyik felesleges.
A cikkhez gratulálok, se pro, se kontra.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását