2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A világ legapróbb vezetője

Alig ért véget az elnökválasztás Oroszországban, a győztes Dmitrij Medvegyevnek máris újabb címért kell "megküzdenie": a világ legapróbb termetű vezetőjének címéért - írta a The Guardian című brit lap.
2008. március 7. péntek 13:48 - Hírextra

A mostani orosz elnökválasztásig nem volt vetélytársa e tekintetben a 162 centiméteres testmagasságú Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőnek. Egyetlen "méltó riválisa" a 168 centi magas Nicolas Sarkozy francia elnök volt eddig, de ő sem ingatta meg Kim pozícióját. A számos orosz blogban tréfásan "nanoelnökként" emlegetett Medvegyev azonban szintén 162 centiméter magas, így hát milliméterekig menő pótlólagos mérésekre - esetleg célfotó alkalmazására - lenne szükség, hogy el lehessen dönteni az elsőség kérdését. Annyi azonban kiegészítő mérések nélkül is bizonyos, hogy Medvegyev megfosztotta az észak-koreai diktátort eddigi egyuralkodó helyzetétől - legalábbis ezen a téren.

Medvegyev és Kim csak a hivatalban lévő elnökök közül "alacsonyodik ki" termetével. Attól messze állnak, hogy lefőzzék Benito Juárez, XIX. századi mexikói elnököt, akinek növekedése megállt félúton a 130 és a 140 centi között. Jócskán meghaladják Engelbert Dollfuss egykori osztrák kancellár (1932-34) 148 centis és David Ben Gurion, Izrael első miniszterelnöke 150 centis testmagasságát is. Sokan mások állnak még előttük a régiek közül az alacsonysági rangsorban, például Teng Hsziao-ping kínai, Jasszer Arafat palesztin és Nyikita Hruscsov szovjet vezető is. Napóleon neve is idekívánkozik, még ha néhány történész újabb teóriája szerint tíz centivel magasabb volt is az eddig feltételezett 155 centiméternél.

Az orosz sajtófotósok egyébként igyekeznek alulról fotózni Medvegyevet, mert feltételezik, hogy nem örül a kétes értékű elsőség lehetőségének, és inkább nagyobbnak szeretne látszani, mint kicsiségben elsőnek lenni. Tanácsadói erre nézve is ellátják jó tanácsokkal: például azt javasolják neki, hogy társaságban igyekezzék egy lépéssel a többiek előtt állni - írta a brit lap az orosz média által is ismertetett összeállításában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását