2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ördögöt űz a Vatikán

"Az ördögi vagy feltételezett természetfelettiség misztikus jelenségei" a gyóntatónak különösen nagy körültekintéssel kell eljárnia, de a Vatikán mindazonáltal ördögűző beavatkozását javasolja - ezt erősítette meg a l,Osservatore Romano című hivatalos vat
2008. március 6. csütörtök 09:43 - Hírextra
A püspök különösen olyan jelenségeket emelt ki a kényes ügyek között, amely "látomásokkal, hisztériás rohamokkal és más, hasonló tünetekkel" járnak. Az ördögűzést elsősorban azokban az esetekben javasolta, amikor a jelenség a bűnbánó "megszállottságára" vall.

Girotti, aki a lap szerint valóságos "segélykiáltást" hallatott a gyóntatás intézményének válságával kapcsolatban, az interjúban külön is foglalkozott azokkal a bűnbánókkal, akik "különleges kategóriát képviselnek": ezek közé sorolta a püspök az elváltakat és a "szabálytalan párokat", a felszentelt papokat és a felszentelés előtt állókat, valamint a homoszexuálisokat. Ami az elváltakat és a melegeket illeti, Girotti "rendkívüli erőfeszítést" kért a gyóntatótól. Azt ajánlotta, hogy legyen mindig "igazságos bíró", "jó lélekgyógyász", tekintettel arra, hogy "a keménység sokszor vált már végzetessé" ezekben az esetekben, éppen ezért az "apokaliptikus hangnemtől való tartózkodásra" szólítja fel a gyóntatót.

A püspök emlékeztetett arra, hogy a római katolikus egyház híveinek 30 százaléka nem tartja szükségesnek a gyónásnál a papok jelenlétét, 10 százalék szerint egyenesen akadályozzák az Úrral való párbeszédet, 20 százalék pedig úgy érzi: nehezen tárja fel bűneit egy másik személy előtt. Sokan panaszkodnak a papok gyóntatási módszereire, és arra, hogy "képtelenek behatolni a lelkiismeret rejtelmeibe". Bár ezek az adatok még 1998-ból valók és csak Olaszországra vonatkoznak, a L,Osservatore Romano szerint a helyzet azóta csak rosszabbodott.

A Szentszék nem marad meg a puszta ajánlásoknál: a Penitenciaszék márciusban tanfolyamokat tervez a gyóntatás művészetének minél tökéletesebb elsajátítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását