2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Fiala: Ki beszéljen március 15-én?

Fiala János ma reggeli műsorában szó esett Rudi Zoltán kinevezéséről, különböző hátbetegségekről, készülő utakról, az MSZP-ből az MSZDP-be átlépegető politikusokról, a hazugságvizsgálóról és az argentin-magyar focimeccsről is. A Kelj fel Jancsi műsorvezet
2008. március 6. csütörtök 16:59 - Mohai Szilvia
Rudi vagy Bánó, Bánó vagy Rudi?

A műsor első témája Rudi Zoltán kinevezése volt. Az MTV volt elnökét egy nappal mandátumának lejárta után a Magyar Televízió Stratégiatervezési és Kommunikációs Igazgatóságának vezetésére kérte fel Medveczky Balázs alelnök, akit Rudi nevezett ki hétfőn. Rudi Zoltán igazgatóból lett az MTV elnöke 2004-ben, most, négy évvel később pedig újra az övé az MTV igazgatói posztja. Fiala Bánó Andrásra szavazott volna Rudi helyett, véleményén a hallgatók is osztoztak: a betelefonálóktól érkezett voksok egytől egyig a Nap-kelte vezetésétől nemrég megfosztott Bánót támogatták.

Az MTV ügyét Fiala még az orvostudománnyal is összekapcsolta. Hogy jön ez ide? A műsorvezető gerincbetegségét említette meg: „A televízióban csak népnemzeti gerinc van, az nem hajlik, ezért sem vagyok ott, nekem sayermanom van, amiatt nem kellett bevonulnom.” Egy feltehetőleg az orvosi hivatást gyakorló hallgató telefonja világosított fel mindenkit arról, hogy az említett kifejezés egy hátbetegséget takar, melynek során a gerinc egy része elhajlik. Ezután, műsorvezetési stílusára utalva Fiala megjegyezte: „Egy másik hátbetegség szól belőlem, a neve Becherovka.” Ezt azonban nem kell komolyan vennünk, hiszen Fiala nem Szekeres.

Kampánybeszéd és poligráf

Ha már tévé, szóba került a tv2 tegnap indult showműsora, Az igazság ára is, melyben vállalkozó szellemű házasságtörők, perverzek és hasonló gazemberek próbálják meg letagadni szeretteik előtt szörnyű tetteik, de a hazugságvizsgáló gépet nem könnyű kicselezni. Akinek mégis sikerül, jelentős összeg üti a markát. Fiala konstatálta, hogy amerre néz, mindenfelé Kelj fel Jancsi-téma hever, majd szkeptikusan megkérdezte, hogy „miért kell elhinni, hogy az most tényleg igaz vagy tényleg hamis?”, majd remek javaslatot tett: a politikusokra is poligráfot kellene kötni kampánybeszédeik alatt. Ó, hát mégsem olyan jó ötlet, hiszen semmit sem hallanánk a szónoklatokból az állandó sípolás miatt.

Ezután a műsorvezető az MSZP-ből az MSZDP-be átlépő politikusokról csevegett a betelefonálókkal, és két lehetőséget vetett fel, amiért a képviselők inkább az utóbbi pártot választják, név szerint: jobb a kaja vagy melegebb a szoba.

Késik a 71-es

Szó esett a 7-es út tehermentesítését szolgáló majdani 71-es útról is. 2007 decemberében szerették volna befejezni az útépítést, de a kivitelező hibájából különböző műszaki hiányosságok adódtak, így késik az átadás; tudniillik ilyen állapotban a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. nem vehette át a projektet. Fiala a NIF elnök-vezérigazgatójával, Reményik Kálmánnal beszélgetett, aki elmondta, hogy nem egyedi, azonban nem is gyakori az, hogy egy kivitelező cég ennyire sikertelen legyen. A műszaki hiányosságok pótlása nehezen halad, a beruházó és a kivitelező között egyeztetések folynak. Reményik egy konkrét hibát is említett: az út patkótömörsége nem érte el a megfelelő tömörséget, ennek következtében az autók kereke besüllyedhet az út melletti patkába - ezt feltétlenül ki kell javítani.

Egy hallgató azt szerette volna tudni, mikorra várható, hogy elkészül a 10-es út új nyomvonala. A NIF vezérigazgatója konkrét időpontot még nem tudott mondani. Az M43-as autópálya Szegedet elkerülő részének helyzete már biztatóbb: Reményik elmondta, hogy május végén szeretnének szerződni a kivitelezővel, az út pedig több részletben fog megépülni, a Makóig tartó szakasz például 2010-re várható.

Gyurcsány és a kommunikációs szakemberek

Fiala ezután a kormány kommunikációs szakembereit véleményezte, nem túl pozitívan: „Gyurcsány kommunikációs szakembereit nem tekintem kommunikációs szakembereknek, de biztosan el lehet velük beszélgetni, ami jó, mert végtére is, ha az ember miniszterelnök, ne legyen magányos.” Budai Bernadettről is elmondta a magáét: szerinte a kormányszóvivőnek előbb-utóbb lesz valami műsora az ATV-n, mert „a szocialista kormányszóvivőknek ez benne van a szerződésükben”. Budairól március 15-re terelődött a szó: a kormányszóvivő azt mondta, még nem lehet tudni, ki fog beszédet mondani a nemzeti ünnepen a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Fiala megkérdezte a hallgatókat, ki akar beszédet mondani 15-én. Volt olyan, aki vállalkozott a nemes tettre.

Szél, eső, hó, autópálya

A műsorvezető Pálfay Antallal, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesítésével vitatta meg a szeles, esős, havas időben való közlekedés nehézségeit. Fiala azt szerette volna megtudni, hogy az autópálya melletti, a viharban megrongálódott, ezáltal balesetveszélyessé vált reklámtáblákkal szándékozik-e valamit kezdeni az ÁAK. Pálfay szerint ezzel nekik nincs dolguk, csak az út tengelyének százméteres körzetében található objektumokkal kell foglalkozniuk.

Az autópályáknál maradva Fiala felhívta Oberling Józsefet, az ORFK osztályvezetőjét is, aki elmondta, hogy a zéró tolerancia bevezetése óta az alkoholos állapotban való vezetés közben rajtakapott sofőrök száma a statisztikák szerint csökkent.

Jönnek vagy nem jönnek?

Végezetül a Magyarország-Argentína futballmérkőzés sorsáról esett szó. Az Argentin Labdarúgó Szövetség (AFA) keddi bejelentése szerint ugyanis a világranglistán éllovas válogatott június 4-én Mexikó ellen lép pályára, pedig eredetileg erre az időpontra volt lekötve a magyarok elleni budapesti fellépésük is. A Magyar Labdarúgó Szövetség január 30-án jelentette be, hogy május 31-én a horvátokkal, június 4-én pedig az argentinokkal mérkőzik Várhidi Péter együttese. Február 12-én sajtótájékoztatón derült ki, hogy utóbbi meccs a Nyár a Puskás-stadionban rendezvénysorozat része lesz. Fiala aziránt érdeklődött Hidassy Eleonóránál, a meccs jegyterjesztője, a Concert & Media munkatársánál, hogy akkor most lesz meccs vagy nem lesz, s ha lesz, mikor lesz? Hidassy elmondta, hogy konkrétumokat nem lehet tudni az üggyel kapcsolatban, de valószínű, hogy még a héten okosabbak leszünk.

Akik későn keltek, vagy bármi másért elmulasztották a reggeli műsort, ma éjjel fél tizenkettőtől egy óráig meghallgathatják a Kelj fel Jancsi szerkesztett változatát a Pont FM 88.1-en.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását