2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kihalt szavak múzeuma

Megjelent a Szómúzeum című szótár, az "ódon, furcsa, érdekes, bolondos, emlékezetes szavak, nevek, címek" tára, amely a magyar nyelvben megszületett, de "serdülőkoruk előtt kihalt" kifejezéseket foglalja magában - tájékoztatta Kiss Gábor, a kötetet gondoz
2008. február 28. csütörtök 07:01 - Hírextra

A gyűjtemény kétezer szópárt sorol fel és értelmez, negyven fogalomkörbe rendezve. A szótárat, amely a kiadó Ékesszólás Kiskönyvtára című sorozatának ötödik kötete, Hajdu Endre soproni nyugdíjas, mérnök-tanár állította össze, 8 éves gyűjtőmunkával - közölte Kiss Gábor.

Példaként említette, hogy a 124 oldalas, képekkel illusztrált kiadványban olyan szavak szerepelnek, mint az éleny (oxigén), a düleny (rombusz), a nyargonc (kerékpár), a szökcse (balerina), vagy a szinuszra és a koszinuszra egykor használt kebel-pótkebel.

Kiemelte: a nyelvből a felesleges és nem használt dolgok neveit jelölő szavak kihullnak, az új dolgokat pedig új szavakkal nevezzük meg. Ma már kevesen ismerik például a paraszti életforma olyan szavait, mint a szakajtó, a rocska, a mángorló, a szúszék, miközben a napjainkban felbukkanó tárgyak, tevékenységek megnevezésre megszületett a mobil, a szörf, a pendrive, és a drogfutár kifejezés - tette hozzá.

A kiadóvezető rámutatott arra, hogy van a szavaknak egy nem is kis csoportja, amelynek tagjai megszületnek ugyan, de nem terjednek el, azaz nem vernek gyökeret nyelvünkben; éppen ezért furcsának, idegennek és kissé mulatságosnak tartjuk őket. Ilyen szavakat, illetve szópárokat sorol fel a szótár.

Kiss Gábor kitért arra: a könyvkiadó október 10-én és 11-én megrendezi az I. Magyar Etimológiai Konferenciát Budapesten.

A nagyszabású nyelvészeti tanácskozás központi témája a magyar nyelv eredete és a magyar szavak etimológiája. A konferencia tematikáját úgy állítják össze, hogy a finnugor nyelvrokonságot valló kutatónyelvészek mellett lehetőséget kapjanak az "alternatív nyelvrokonságot'' hirdetők is nézeteik, vizsgálataik és eredményeik kifejtésére.

A konferencia célja, hogy az eszmecsere révén még közelebb kerüljünk a magyar nyelv eredetéhez és a magyar szavak kalandos, sokszor rejtélyes történetéhez - mondta a kiadóvezető.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását