2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Illegállis útdíjbehajtás 530 milliárd forint értékben

Legalább 23,1 milliárd jüan (530 milliárd forint) útdíjat szedtek be illegálisan Kínában az állami számvevőszék vizsgálata szerint.
2008. február 28. csütörtök 07:56 - Hírextra

A hatóság 18 tartományi rangú régió - egyebek közt Peking és Sanghaj - útdíjfizettetési gyakorlatát vizsgálta. Kínában van a legnagyobb kiterjedésű fizetős közúthálózat a világon, és ennek bő hetven százaléka, összesen 133 100 kilométernyi út épült a vizsgált területen 4328 díjbeszedő kapuval egyetemben. Az utazó így átlagosan 30 kilométerenként fizet.

A pekingi vezetés 1984 óta engedélyezi, hogy magasabb rendű utakat hitelből építsenek a tartományok, és úthasználati díjat vessenek ki, mert nem jut elég központi forrás a hálózat fejlesztésére. A szabályok szerint a beszedett pénzt törlesztésre kell fordítani.

Számos helyi kormány azonban a költségvetés kiegészítésére fordítja a bevételt és több módszert is alkalmaz, hogy minél többet sajtoljon ki az utazókból. Az engedélyezettnél több fizetőkaput telepítenek például, vagy szabályellenes mértékben emelik a díjat és meghosszabbítják a fizetési kötelezettség időtartamát, azaz a hitel visszafizetése után sem teszik ingyenessé az utat.

A számvevőszék vizsgálata alapján a 23,1 milliárd jüan döntő részét, 14,9 milliárdot 158 jogellenesen épített fizetőkapunál szedtek be, 8,2 milliárdhoz pedig illegális áremelés révén jutottak. A jelentés nyomán indított büntetőjogi és fegyelmi eljárásokban már 44 személyt marasztaltak el.

A 2005 végéig tartó időszakot elemző vizsgálat során az is kiderült, hogy sokhelyütt leépítették az állami útkezelő szervet és az üzemeltetési jogokat engedély nélkül magáncégekre ruházták.

A 18 tartományban együtt átlagosan a másodrendű utak 54 százalékára is kiterjesztették a díjfizetési kötelezettséget, holott a központi irányelv szerint az egész úthálózat kisebb részét szabad csak fizetőssé tenni. Sok esetben ráadásul csak a közemberektől szedték el az úthasználati díjat és az állami alkalmazottak felmentést kaptak.

Az útépítési szokásokkal kapcsolatban az ellenőrök kimutatták, hogy a fizetős utak építéséhez szükséges terület 35 százalékát önkényes eljárásokkal sajátították ki a tulajdonostól.

A számvevőszék szerint az érintett helyi kormányzatok dolgoznak a hibák kijavításán. A hatóság szorgalmazza, hogy ellenőrizzék fokozottabban az fizetős utak építését, fordítsanak több költségvetési forrást az úthálózat fejlesztésére és a kezeljék nyilvánosan, átlátható módon az útdíjból származó bevételeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását