2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

MSZP: A Fidesznek nincs szakmai érve

A Fidesznek semmilyen szakmai érve nincs arra, miért nem támogatja a Déli Áramlat gázvezetékről megkötendő szerződést, inkább csak Oroszország-fóbiája van. Erről Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese beszélt szerdán Budapesten újs
2008. február 27. szerda 12:16 - Hírextra
Az ellenzék nem hajlandó tudomásul venni, mi Magyarország nemzeti érdeke, vagyis hogy minél több forrásból, minél több elérési útvonalon tudjunk energiahordozókhoz jutni - vélekedett a kormánypárti politikus, miután az Országgyűlés gazdasági, európai integrációs és külügyi bizottsága meghallgatta Veres János pénzügy-, Kákosy Csaba gazdasági és Göncz Kinga külügyminisztert.

Úgy vélte, mind a három miniszter nagyon részletes tájékoztatást adott a szerződéstervezetről, és az összes kérdésre válaszoltak.

A szocialista képviselő kérdésre válaszolva elmondta, hogy a beruházás nem befolyásolja a gáz árát, mivel egy szállítási infrastruktúráról van szó. Hozzátette: akkor lehetne elsőbbséget adni az európai uniós Nabucco-vezetéknek, ha már ez is a megvalósulás szakaszában járna. Az egyértelmű, hogy elkötelezett a kormány a Nabucco-projekt mellett, hiszen előkészítette az ezzel kapcsolatos kormányközi megállapodást - hangoztatta a politikus.

Mesterházy Attila felhívta a figyelmet arra, hogy Sólyom László köztársasági elnök bulgáriai látogatásán azt mondta, hogy Magyarország a Nabucco és a Déli Áramlat megépítésében is érdekelt, és reményét fejezte ki, hogy a Déli Áramlat áthalad
Magyarországon.

Ezek után a Fidesznek arra az egy dologra kell válaszolnia, támogatja-e, hogy Magyarország a Déli Áramlaton keresztül is energiához jusson - mondta. A Fidesz azt akarja, hogy lemaradjunk és kimaradjunk? - kérdezte.

A frakcióvezető-helyettes szerint az ellenzéki pártot az is frusztrálja, hogy Magyarország rendezni tudta kapcsolatait Oroszországgal. Mint mondta, volt is mit rendezni, hiszen Orbán Viktor miniszterelnöksége idején egyszer sem járt Oroszországban.

Arra a fideszes kifogásra, miszerint nem egyeztettek előzetesen, Mesterházy Attila közölte: ez a bizottsági ülés is arról szólt, hogy legyen tájékoztatás, konzultáció. De a fideszes Németh Zsolt ezt meg sem várva, már napokkal ezelőtt arról beszélt, hogy elutasítják a szerződést - fűzte hozzá.
Szerinte az ellenzék oldaláról hiányzott a konzultációra való hajlandóság, egy prekoncepció, egy Oroszország-fóbia szellemében nyilatkoznak az ellenzéki képviselők.

Gyurcsány Ferenc hétfőn Budapesten tárgyalt Dmitrij Medvegyevvel, az Oroszországi Föderáció első miniszterelnök-helyettesével és ezt követően jelentette be, hogy várhatóan csütörtökön Moszkvában megállapodást köt a magyar és az orosz kormány a Déli áramlat nevű gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről. A magyar miniszterelnök azt mondta, a Déli áramlat nem veszélyeztetné a Nabucco-projekt megvalósítását.

Dmitrij Medvegyev, aki egyben az orosz állami gázvállalat, a Gazprom elnöke és az orosz elnöki poszt várományosa, a tárgyalás után azt mondta: egy közös vállalat üzemeltetné a vezetéket, amelyben 50-50 százalékban részesülne a két állam. Az orosz felet a Gazprom képviselné. Gyurcsány Ferenc közlése szerint a magyarországi szakaszhoz egy 1 milliárd köbméteres gáztározó tartozna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását