2024. április 23. - Béla
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Történet a hetediken

Még az általános sokféleségen is túlmutató színesség jellemzi azokat a drámákat, amelyeket kanadai kortárs szerzők írásaiból válogatott a Történet a hetediken című kötetbe az Európa Könyvkiadó - közölte Upor László, a mű szerkesztője az MTI-vel hétfőn.
2008. február 26. kedd 07:17 - Hírextra

Elmondta: a kiválasztott hét dráma között van angol és francia nyelvű, illetve indián származású szerző műve is, kisvárosi és metropoliszban élő alkotó írása, helyet kapott nagy tragédia és szerelmes vígjáték, a lényeg az, hogy mind jól játszható, emberi történet.

A kétnyelvű és rengeteg bevándorlónak otthont adó ország csak néhány évtizede rendelkezik olyan városias kultúrával, amely a színházhoz kell - tette hozzá a szerkesztő.

A tradíció hiánya előnyt és hátrányt is jelent: egyrészt nincs mihez igazodni, másrészt nagyobb szabadságot ad - mutatott rá Upor László, aki mintegy 150 drámából válogatta ki a kötetben szereplőket.

Az adott nemzet drámájának sajátosságait viselje, de a magyar közönség számára is érdekes legyen a mű, amelyet magyar színházban még nem adtak elő, de amely színházi adaptációra alkalmas - sorolta az egy-egy nemzet drámairodalmát bemutató sorozat köteteiben szereplő írások kiválasztásának szempontjait a szerkesztő.

A régóta tervezett, a szerzők életrajzával színesített kanadai antológiában Wajdi Mouawad, Tomson Highway, Evelyne de la Cheneliere, Larry Tremblay, Michael Healey, John Mighton és Morris Panych egy-egy műve kapott helyet.

A kötetet a Vígszínház Házi Színpadán mutatják be kedden este, Cseh Judit, Pap Vera, Sarádi Zsolt és Vallai Péter színművész, Marton László rendező, valamint a kiadó szakembereinek közreműködésével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását