2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Törvénysértés miatt új önkormányzati választásokra van szükség?

A Fidesz szombathelyi városi szervezetének elnöksége szerint törvénysértő állapot alakult ki a szombathelyi közgyűlésben, a törvényesség helyreállítása álláspontjuk szerint csak új önkormányzati választások kiírásával lehetséges.
2008. február 24. vasárnap 07:43 - Hírextra

"A Fidesz Magyar Polgári Szövetség szombathelyi elnöksége megállapította, hogy a Vas Megyei Bíróság téves döntése miatt törvénysértő helyzet alakult ki a szombathelyi közgyűlésben, hiszen annak összetétele nem a választók demokratikusan kinyilvánított akaratát tükrözi. Ezért a jelenlegi városvezetés közgyűlési többsége nem a polgárok akaratán, hanem egy hibás bírói döntésen alapszik" - szögezte le a távirati irodához eljuttatott sajtóközleményben.

Hozzáfűzte: a Legfelsőbb Bíróság hiába állapította meg megfellebbezhetetlenül az elkövetett törvénysértést, az idő múlása miatt jogi úton a Fidesz szerint illegitim állapot nem orvosolható.
"Mi azonban meg vagyunk győződve arról, hogy a szombathelyi közgyűlés kizárólag demokratákból áll, akik a népakarat csorbítását semmilyen körülmények között sem tudják elfogadni. Közös meggyőződésünk kell legyen, hogy Szombathely ügyeiben csakis a szombathelyi választópolgárok dönthetnek" - tartalmazza a közlemény.

A Fidesz városi elnöksége a közgyűlésben képviselettel rendelkező szervezetekkel azonnali egyeztetést kezdeményez.

"A törvényességet helyreállító, és a lehető legkorábbi időpontban megtartandó önkormányzati választásokig a város működőképességének biztosítása érdekében a Fidesz-KDNP frakció konstruktív együttműködését ajánlja fel a jelenlegi illegitim városvezetésnek a város életét érintő minden fontos kérdésben" - áll a közleményben.

A Legfelsőbb Bíróság Közigazgatási Kollégiuma február 14-én tett közzé az LB honlapján egy kollégiumi véleményt a kompenzációs listán leadott töredékszavazatok beszámításáról, illetve azok mandátummá váltásáról. Ez felettébb érzékeny témának bizonyult Szombathelyen, ahol a 2006-os helyhatósági választásokon a Vas Megyei Bíróság jogerős döntése alapján osztottak ki egy mandátumot a szocialisták jelöltjének, felülbírálva a Vas Megyei Területi Választási Bizottság korábbi, a bíróság döntésével ellentétes, a mandátumot a polgári oldal jelöltjének juttató döntését.
A megyei jogú város közgyűlésben így 15:14-es szavazati arány alakult ki úgy, hogy a szocialista-szabaddemokrata városvezetés csak egy civil szervezet az Együtt Szombathelyért Egyesület (ESZE), valamint az MDF jelöltjének támogatásával biztosította közgyűlési többségét. Az MDF képviselője az a Szabó Gábor, aki az előző ciklusban a Fidesz polgármestere volt de kilépett a pártból, az ESZE képviselője pedig az a Gyimesi József, aki szintén a Fidesz politikusa, egy ideig a városi szervezet elnöke, a párt országgyűlési képviselője volt. Ő szintén kilépett a pártból.

Az LB kollégiumi döntését kommentálva az MSZP helyi városi szervezete is kiadott egy közleményt amelyben rámutatnak, hogy a kollégiumi vélemény nem jogegységi döntés, szavaik szerint az nem több mint "jogalkalmazói eszmefuttatás" amely a jövőben sem köti a bíróságokat.

Felhívták a figyelmet ugyanakkor arra: a Legfelsőbb Bíróság kollégiumi állásfoglalása azt is tartalmazza, az LB azért mellőzte jogegységi döntés meghozatalát, mert úgy ítélte meg, hogy a kérdésben szabályozási hiányosság miatt nem lehet egyértelmű döntést hozni. A Vas Megyei Bíróság ítélete azonban változatlanul jogerős, a kollégiumi állásfoglalásnak pedig erre semmiféle visszaható hatása nincs, a városvezetés legitimitását megkérdőjelezni tehát nem lehet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását