2024. április 24. - György
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Grafitis ENSZ-katonák

Az ENSZ-nek bocsánatot kellett kérnie a nyugat-szaharai függetlenségi mozgalomtól (Polisario), amiért békefenntartó katonák összefirkálták az Ördög-hegyen található sivatagi barlang történelem előtti rajzaira.
2008. február 22. péntek 08:59 - Hírextra
A szaharai nép vezetői hónapokkal ezelőtt jelezték az esetet a világszervezetnek, de csak februárban kaptak választ egy közleményben, amelyben az ENSZ elismerte: a rendelkezésére álló információk szerint a barlang graffitijai valóban a katonák művei.

Ezt egyébként nem is lehetett volna letagadni, mivel a 6000 éves stilizált zsiráfokra, oroszlánokra, vadászokra, spray-lakkal írták fel a katonák nevüket és egyéb adataikat. "Petar - horvát hadsereg", "Ahmed - Egyiptom", "Jevgenyij - Oroszország" olvasható a falakon, sőt, egy Etiópiából érkezett tiszt a neve mellé még odaírta a dátumot és az azonosító számát is. Róla kiderült, hogy nemrég végezte el az ENSZ égisze alatt zajló "A békefenntartás etikája" című tanfolyamot - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Nureddin Darif emberjogi aktivista szerint az ENSZ-katonákon kívül az európai turisták és az illegális műkereskedők is sok kárt okoznak. Vannak, akik egész szikladarabokat hasítanak ki, hogy a rajtuk lévő rajzokat értékesíthessék. Julian Hartson brit funkcionárius, aki az ENSZ-főtitkárt képviseli a térségben, megdöbbenésének adott hangot, mondván, az ott állomásozók nem egyszerű katonák, hanem műveltnek tartott tisztek.

A botrány tovább növeli a kétségeket az ENSZ-missziókat illetően. Az utóbbi három évben mintegy 200 kéksisakos ellen indult vizsgálat nemi erőszak és fegyverkereskedelem miatt - írta az olasz lap
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását