2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Feledékeny? Lehet, hogy magas a vérnyomása?

Négymillió embert érint a magas vérnyomás betegség Magyarországon. A Magyar Hypertonia Társaság által közzétett adat döbbenetes: majdnem minden második embernek van vérnyomás problémája, de sokan nem tudnak róla, mások pedig hiába tudják, nem vesznek tudo
2008. február 20. szerda 14:02 - Hírextra
Többszázezer ember él Magyarországon magas vérnyomással, de nem tud róla, így nem is kezelik. Ez azért is veszélyes, mert akár évek is eltelhetnek, mire diagnosztizálják a betegséget, ugyanakkor addigra a legtöbb esetben szövődményeket idéz elő, és károsítja a szerveket. Az állandósult magas vérnyomás tíz-tizenöt év alatt észrevétlenül súlyos érelmeszesedést okoz az életfontosságú szervek – az agy, a szívizomzat, a vese és a szem – ütőereiben. Ilyenkor már sokkal kisebb esély van a gyógyulásra, mint az időben felfedezett magas vérnyomás betegségnél.

A magas vérnyomás lehetséges szövődményei

Agyér-elmeszesedés: az agy kis erei fokozatosan beszűkülnek. Kezdetben nem jár súlyos tünetekkel. A beteg kissé feledékenyebb lesz, majd egyre súlyosabb lehet az emlékezetkiesés, illetve a koncentrációs képesség csökken.

Agyi infarktus, stroke: amikor egy nagyobb ütőeret vérrög zár el. Az a terület, amely így kiesik a vérellátásból, elhal. Leggyakoribb tünetek: végtag gyengeség vagy -bénulás, a száj félrehúzódása, beszédzavar.

Agyvérzés: a magas vérnyomás miatt az agy egyik nagyobb ere megreped, a vér elönt egy agyterületet, így az működésképtelenné válik.

Szívelégtelenség: a szív kisebb ütőerei elmeszesednek, az erek beszűkülnek, a szív vérellátása romlik.

Szívinfarktus: egy nagyobb koszorúér hirtelen elzáródása idézi elő. Tünetei: mellkasi fájdalom, halálfélelem, vérnyomásesés, nehézlégzés, verejtékezés.

Veseelégtelenség: a vesében a magas vérnyomás következtében károsodhatnak a kisebb erek és a vese teljes állománya.

Szemproblémák: a hirtelen fellépő magas vérnyomás hatására megrepedhetnek a szemfenék erei, ami látászavart okoz. Tartósan magas vérnyomás a szemben is érelmeszesedést és vérellátási zavarokat, és ezzel helyi sejtpusztulást idéz elő. Súlyos szövődmény a recehártya ereinek trombózisa, amely hirtelen vaksággal jár.

Mit tehetünk?

Időnként (félévente, évente) ellenőriztessük vérnyomásunkat! Ebben segítenek mostantól a patikusok is. A gyógyszerész szervezetek az Erős Antónia által alapított Egy csepp figyelem Alapítvánnyal közösen csaknem három éve indították útjára a patikai programokat, amelyekben elsőként 2005 novemberében bevezették a vércukormérést a narancssárga felkiáltójeles patikákban. Ma már 530 ilyen gyógyszertár van az országban, amelyekben jelképes összegért bárki megmérheti a saját vércukrát. Csak az első évben több tízezer ember használta ki a lehetőséget. A programok folytatásaként a patikák egy része –mintegy 200 gyógyszertár- elkezdte az ingyenes vérnyomásmérést is, a többiek fokozatosan kapcsolódnak be.



Az Egy csepp figyelem Alapítvány a gyógyszerészekkel közösen a jövőben tervezi a koleszterinmérés bevezetését is gyógyszertárakban, és ily módon a metabolikus szindróma, valamint a diszlipidémia programok megavlósulhatnak néhány éven belül.

Az Alapítvány tovább folytatja 2008-ban népszerű programjait. Idén is számos családi rendezvényen, sporteseményen és egyetemeken, főiskolákon lesznek ott az Alapítvány munkatársai ingyenes vizsgálatokkal és tanácsadással. November 16-án, pedig ismét lesz Egy csepp Világnap a SYMA csarnokban.

A sok program megvalósításában Ön is segítheti az Egy csepp figyelem Alapítvány munkáját adója 1%-ának felajánlásával (adószámuk:18255858-2-43)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását