2024. április 23. - Béla
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Díj az Irgalomért

Pap Károly Irgalom című művének francia nyelvre való átültetéséért Clara Royer kapta idén a Nicole Bagarry-Karátson-díjat - tájékoztatta kedden az MTI-t a Párizsi Magyar Intézet.
2008. február 19. kedd 18:30 - Hírextra
A 2000 euró pénzjutalommal járó díjat a Párizsban élő Karátson Endre író nyolc évvel ezelőtt elhunyt feleségének emlékére alapította azzal a céllal, hogy magyar irodalmi művek franciára való átültetését támogassa.

A díjra kizárólag francia anyanyelvű fordítók pályázhatnak még nem publikált vagy pedig az elmúlt 12 hónapban megjelent magyar irodalmi mű első vagy újrafordításával.

Az ötödik alkalommal átadott díjat idén Clara Royer érdemelte ki Pap Károly Irgalom című novelláskötetének fordításáért. A 1897-ben Sopronban született és 1944-ben a holokauszt áldozataként elhunyt szerzőnek eddig csak egyetlen munkája, az Azarel című regénye jelent meg franciául 2003-ban a Mercure de France kiadó gondozásában.

A Nyugat munkatársaként Pap Károly pályája első felében írt elbeszéléseit a csodavárás, a zsidó messianisztikus életérzés hatotta át, későbbi elbeszéléseiben kora álszent társadalmát, köztük a zsidóasszimilációban fontos szerepet betöltő rabbi édesapja vallási intézményét is ostorozta. Témáját gyakran meríti gyermekkorából, a zsidóság múltjából, s a társadalom kivetettjeinek sorsát nyugtalan, sajátosan stilizált nyelven festi le.

A korábbi díjazottak: 2007-ben Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényének fordításáért Joelle Dufeuilly, 2006-ban Tasnádi István Közellenség című színművének átültetésért Francoise Bougeard, 2005-ben Szabó Magda Az ajtó című regényének francia változatáért Chantal Philippe, 2003-ban pedig Nádas Péter Saját halál című művének fordításáért Marc Martin.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását