2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Szívbajosok vagyunk

4,3 millió ember halálát okozzák évente szív-és érrendszeri betegségek Európában, ezen belül több mint kétmillióét az Európai Unióban - vált ismertté az Európai Szívhálózat által szerdán közzétett statisztikai évkönyv adataiból.
2008. február 13. szerda 21:05 - Hírextra
A szív- és érrendszeri betegségek az elhalálozások 48 százalékáért felelősek a kontinensen, míg az Európai Unióban ez az arányszám 42 százalék. A nők körében Európa valamennyi országában ez a fő halálok, csakúgy mint a férfiak esetében, kivéve Franciaországot, Hollandiát és Spanyolországot.

A szívbetegségekből fakadó elhalálozás általában magasabb a közép- és kelet-európai országokban, mint Észak-, Dél-, vagy Nyugat-Európában. A szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, az azokból fakadó elhalálozás csökken az észak-, dél- és nyugat-európai országokban, Közép- és Kelet-Európa esetében ez a csökkenő tendencia nem olyan gyors, mint az előbb említett térségben, illetve egyes országokban továbbra is növekedést mutat.

Európában évente 1,2 millió ember, az Európai Unióban 650 ezer ember hal meg dohányzás miatt. A dohányzás ugyan sok európai országban csökken, de a csökkenés mértéke lelassult. Számos európai országban a nők jelenleg majdnem ugyanannyit dohányoznak, mint a férfiak, a lányok viszont gyakrabban gyújtanak rá, mint a fiúk.

Az egykoron oly különböző étkezési szokások egyre jobban közelítenek egymáshoz. Észak- és Nyugat-Európa országaiban az étrend általában javul, Dél-, Közép-, és Kelet-Európa országiban viszont romlik.

Számos európai országban magas a fizikai inaktivitás. Szerte Európában nő az elhízás mind a felnőttek, mind a gyermekek körében. Európában 48 millió, az unióban 23 millió felnőtt cukorbeteg, e betegség előfordulása nő.

A szív- és érrendszeri betegségek 192 milliárd euróba kerülnek évente az Európai Unió gazdaságainak: ebből 57 százalékot tesznek ki az egészségügyi kiadások, 21 százalékot a termeléskiesés okozta veszteségek, 22 százalékot a felvilágosítás költségei.
Az Európai Szívhálózat évkönyve teljes egészében megtalálható a www.ehnheart.org honlapon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását