2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Visszakapták a ritkaságokat

Négyszázhat középkori eredetű kódexlapot és töredéket kapott vissza a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Könyvtára és az Evangélikus Konvent Könyvtára és Levéltára nemrégiben a Fragmenta Codicum akadémiai kutatócsoport restaurátori műhelyéből.
2008. február 12. kedd 10:00 - Hírextra

Az egykori felbecsülhetetlen értékű, kézzel írott művekből származó töredékek egyebek mellett Arisztotelész, Vergilius, Suetonius és Szent Bernát műveiből származnak.

- A középkori pergamenkódexek lapjait gyakran használták fel könyvkötő anyagként nyomtatott könyvek és levéltári akták bekötésére. Napjainkban csupán ezek a pergamentöredékek tanúskodnak egy-egy korabeli kódex meglétéről. Ezért tartotta fontosnak a Mezey László vezette akadémiai kutatócsoport, hogy a hetvenes évek közepétől folyamatosan felkutassa, helyreállítsa és feldolgozza a magyarországi könyvtárakban kötéstáblákon fennmaradt úgynevezett fragmentumokat - nyilatkozta az MTI-nek Madas Edit, a kutatócsoport jelenlegi vezetője.

A több mint három évtizedig tartó munkálatok során a törékeny kódexlapokat gondos munkával restaurátor választotta le a nyomtatott könyv kötéséről vagy az aktáról. A megfelelő tartósítás után a csoport tagjai az írás alapján határozták meg a töredékeken olvasható mű szerzőjének nevét, a kódex címét és a töredék helyét a szöveghagyományban. Fontosnak tartották azt is, hogy kiderítsék az egykori kódex a középkori Magyarországon volt-e, s itt használták könyvkötésre, vagy esetleg egy könyvgyűjtő vásárolta azt külföldön. Természetesen csak az első esetben hasznosítható a töredék a magyar művelődéstörténet számára.

2006-ban egy könyvet is kiadtak, az Akadémiai Kiadó gondozásában, amely a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum és az Evangélikus Konvent Könyvtárának és Levéltárának négyszázhat kódextöredékét mutatja be nagy alapossággal. Ebben a kötetben egyenként tárják az olvasó elé az ókor és középkor számos híres szerzőjének munkáját, amely a töredékeken szerepel. A soproni kódexlapokon többek között Arisztotelész, Vergilius, Suetonius, Augustinus, Hrabanus, Maurus, Nagy Szent Gergely, Szent Bernát szerepel. Ezenkívül sok kiváló jogi és orvosi könyv töredékeit is restaurálták Nagy számú liturgikus írás is fennmaradt. A kutatás több Biblia- és Biblia-kommentár-töredéket is felszínre hozott a 9. századtól egészen a 15. századig.

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium negyvenezer kötetes könyvtárában negyvenhárom ősnyomtatványt is őriznek. A kódextöredékek kutatása pedig már az 1940-es években elkezdődött. 1947-ig több mint háromszáz töredéket restauráltak az Országos Széchényi Könyvtárban. A fragmentumok mindegyike komoly értéket képvisel, de kiemelkedik közülük az a 32 soros eredeti Gutenberg-töredék, amely egy 1647-ben készített számadáskönyv kötéséből került elő. Ezt az egyedülálló ritkaságot és a többi Biblia-töredéket is az idén - a Biblia éve alkalmából - szeretnék bemutatni a soproni Lábas-ház kiállító termeiben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását