2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Két éve késik a jogszabály

Olajos Péter európai parlamenti képviselő (MDF) Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterhez intézett kérdéseket az Európai Parlament és a Tanács 2002/91/EK számú - az épületek energiateljesítményéről szóló, 2003. január 4-én kihirdetett
2008. február 12. kedd 10:36 - Hírextra

A jogszabály megalkotására a kihirdetéstől számítva három év állt rendelkezésre, azaz legkésőbb 2006. január 4-ig életbe kellett volna léptetni a rendelkezéseket. Magyarországon ehhez képest csak az irányelv 1-6 cikkeinek átültetése történt meg a 7/2006.(V.24.) TNM rendeletben foglaltak szerint, a 7-10 cikkek átvételére a mai napig nem került sor. Éppen azon pontok átvétele késlekedik, amelyek az épületek energetikai tanúsítványa megalkotásának kötelezettségét írják elő.

Olajos emlékeztettet rá, hogy az ügyben az Európai Bizottság 2006. június 28-án indoklással ellátott véleményben már figyelmeztette Magyarországot a késlekedésre, a magyar kormány pedig képesített és/vagy elismert szakértők hiányára hivatkozva további hároméves haladékot kért és kapott az irányelv 7., 8., és 9. cikkek rendelkezéseinek teljes körű végrehajtására, ami persze nem azonos a jogszabály megalkotásával.

A képviselő hangsúlyozta, hogy az épületek energiateljesítményéről szóló jogszabály alkalmazása kulcsfontosságú a hazai energiahatékonysági és -takarékossági erőfeszítések sikeressége és kormány által az üvegház hatású gázok kibocsátása terén vállalt csökkentési célok elérése szempontjából.

Olajos levele végén a következő kérdésekre kért választ a minisztertől:

- Mi a késés valódi oka?
- Milyen stádiumban van jelenleg a vonatkozó jogszabály megalkotása, mikor történik meg az uniós jogszabály hazai teljes körű átültetése?
- Milyen képesítésű szakértők fogják végezni az épületek energetikai tanúsítását és jelenleg hogyan áll ezen szakemberek kiképzése, minősítése?
- A leendő jogszabály fogja-e kötelezni - és ha igen, milyen formában - az érintetteket az épületek energetikai tanúsításának elkészítésére?
- Élnek-e az irányelv 12. cikkében foglaltak lehetőséggel, amely szerint az Európai Bizottság segítséget nyújt a tagállamok részére az energiateljesítmény javítására szolgáló kampányok megszervezésében?

Kiadó: Olajos Péter Európai Parlamenti Képviselő

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását