2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Elismerés iskolateremtő tudósoknak

Három iskolateremtő tudós - Kerekes Sándor, a budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese, Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem dékánja, valamint Angelusz Róbert, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) egyetemi tanára vehette át hétfőn az Akadémián a 2008-a
2008. február 11. hétfő 14:12 - Hírextra

A Magyary Zoltán Felsőoktatási Közalapítvány (MZFK) az Alcoa Köfém Kft. támogatásával (az amerikai székhelyű Alcoa Alapítványon keresztül) 1998-ban hívta életre a Szilárd Leó Professzori Ösztöndíjat. Az ösztöndíjjal olyan világszerte elismert eredményt felmutató tudósokat jutalmaznak, akik személyes tekintélyüket iskolateremtő felelősségérzettel párosítva segítik elő fiatal munkatársaik, egyetemi hallgatóik sikeres pályáját. Az idei díjazottakkal együtt az elismerést eddig összesen huszonkilenc kiváló professzornak ítélték oda.

Az ösztöndíjat Jeffrey D. Levine, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi helyettes nagykövete, Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár, Pléh Csaba akadémikus, az MZFK kuratóriumának elnöke és Forgó Béla, az Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója adta át.

Jeffrey D. Levine a Szilárd Leó Professzori Ösztöndíjat az amerikai eszmék megtestesítőjének nevezte, olyan elismerésnek, amely erősíti az amerikai-magyar kapcsolatokat.

Manherz Károly kiemelte annak jelentőségét emelte ki, hogy Magyarországon a piac, a gazdaság támogatja a kutatásokat és díjakat alapít. Ez a tendencia az utóbbi 10-12 évben honosodott meg az országban, s reményei szerint a gazdaság egyre több szereplője követi az Alcoa Alapítvány példáját, hogy "jobban kapcsolódjon" az elméleti és a gyakorlati képzés, a tudományos kutatás és az innováció.

Kerekes Sándor 1971 óta a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem munkatársa. 1986-ban nevezték ki tanszékvezetőnek a Technológiai és Áruismereti tanszékre. 1994-97 között majd 2002-2006 között a Gazdálkodástudományi kar dékánja volt. 2000-ben hozta létre a Corvinus Egyetem Környezettudományi Intézetét, amelynek jelenleg az igazgatója.

Mint a méltatásban elhangzott, úttörő szerepet játszott annak kidolgozásában, hogy milyen dimenziók mentén és módszerekkel lehet érvényesíteni a környezetvédelmi szempontokat a vállalatgazdálkodásban. 1997-ben a Magyar Köztársaság Kiskeresztjével, 2005-ben pedig Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével ismerték el.

Friedler Ferenc, aki "a multidiszciplinaritás megtestesítője", matematikus végzettségű, kémiai tudományos fokozattal rendelkezik és a műszaki informatika terén is folytat aktív kutatómunkát. Nemzetközileg kiemelkedő elméleti eredményeket ért el a nemlineáris hálózatok szintézisével kapcsolatban, amelyek a gyakorlatban is kiválóan hasznosíthatók. Modelljét és módszereit alkalmazta többek között kémiai reakciók, metabolikus hálózatok, energiaszolgáltató rendszerek, tervezésének és működtetésének optimalizálására. Algoritmusait felhasználásával optimalizálták Lausanne energiaszolgáltató rendszerét. Elismerései között szerepel a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, valamint a Neumann János-díj.

Az ünnepségen elhangzott laudáció szerint Angelusz Róbert a hazai szociológiai kutatás és oktatás egyik meghatározó egyénisége, aki átfogja a kommunikációkutatást, a tudásszociológiát, a nyilvánosság vizsgálatát és a hálózatelemzést, a network kutatást. Munkásságának középpontjában a nyilvánosság és a közvélemény alakulásának folyamatai állnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását