2024. április 24. - György
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ne fordítsunk hátat a természetnek!

Nem csak az egészségre gyakorol káros hatást az, hogy az emberek több időt töltenek a televízió képernyője előtt és számítógépeik mellett - derült ki az Egyesült Államokban és Japánban végzett kutatásokból.
2008. február 7. csütörtök 14:18 - Hírextra

A kevesebb időtöltés a szabadban azt is jelenti, hogy csökken kapcsolatunk a természettel és azt is, hogy kevésbé érdekel bennünket a természet és a nemzeti parkok megőrzése. A kempingezés, a halászás és parkok egy főre eső látogatása gyors ütemben csökken és vele együtt a természetben történő felüdülés - mutattak rá kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences című amerikai tudományos folyóirat internetes kiadásában közzétett tanulmányukban.

Megállapították, hogy a szabadban végzett tevékenység helyét elfoglaló ülő foglalkozás és a képernyő előtti hosszas üldögélés (videophília) messzemenő következményekkel jár a fizikai és a szellemi egészégre egyaránt, különösen gyermekek esetében. A videophília testsúly növekedéssel, szociális elszigetelődéssel, magatartási zavarokkal és gyenge tanulmányi eredményekkel jár.

A tanulmány készítői rámutattak, hogy az Egyesült Államokban és Japánban egyaránt 18-25 százalékkal csökkent az emberek szabad ég alatt végett tevékenysége. Ez a csökkenés a nyolcvanas és a kilencvenes években kezdődött, vagyis abban az időszakban, amikor jelentősen elszaporodtak a videojátékok. Egyaránt vonatkozott ez a horgászásra, amely 25 százalékkal esett vissza 2005-re, nemzeti parkok látogatására, amely hasonló mértékben csökkent és a gyalogtúrákra. Ugyanakkor, amikor a horgászat csökkent, a vadászat viszont nagyrészt megtartotta addigi színvonalát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását