2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Elkezdődött a harc az Arany Medvéért

Martin Scorsese a Rolling Stones együttesről forgatott filmjének bemutatójával nyílt meg csütörtök este az 58. Berlini Filmfesztivál, közismert nevén a Berlinale.
2008. február 7. csütörtök 21:35 - Hírextra
A német főváros egyik leghíresebb terén, a Potsdamer Platzon lévő Berlinale Palotában a nemzetközi és a hazai filmvilág számos neves sztárja gyűlt össze az egyik legrangosabb nemzetközi kulturális seregszemlének számító fesztivál ünnepélyes megnyitóján. Jelen volt a német kormány több tagja, köztük Bernd Neumann kulturális miniszter és számos parlamenti képviselő, továbbá Klaus Wowereit, Berlin kormányzó polgármestere.

Az immár 58. Berlinale minden korábbinál gazdagabb gazdag programmal és világhírű sztárok "tömegével" várja a filmszerető közönséget. A fesztivál rangját jelzi, hogy csaknem 5000 film jelentkezett a részvételre, s a zsűri ezek közül választotta ki azt a csaknem 400-at, amely a február 17-ig tartó rendezvényen ténylegesen bemutatásra kerül. A hétfős zsűri elnöke a görög származású francia rendező, Costa-Gavras.

A Berlinale csaknem hatvan éves történetében még soha ennyi világsztárt és híres rendezőt nem vártak a nemzetközi filmvilág mostani seregszemléjére, kezdve Mick Jaggertől, Keith Richardstól és a Rolling Stones többi tagjától Scarlett Johanssonon, Penélope Cruzon, Dennis Hopperen, Ben Kingsley-n és Natalie Portmanen keresztül egészen Madonnáig, Julia Robertsig, Mia Farrowig vagy éppen Robert de Niróig. Többségük egyébként már a nyitányra megérkezett Berlinbe.

A fesztivál igazgatója, Dieter Kosslick már korábban beszámolt arról, hogy a bemutatásra kerülő filmek közül mintegy száz világpremiernek számít, míg a rendezvény fődíjáért, az Arany Medvéért huszonegy film vetélkedik.

A nyitófilmet, Martin Scorsese amerikai rendező Shine a Light című, a Rolling Stones együttesről szóló filmjét hatalmas érdeklődés előzte meg. Az úttörőnek számító nyitófilm jelezte, hogy a klasszikus mellett a rock- és a popzene egyre inkább hódit a filmművészetben is. Az Oscar-díjas olasz rendező két évvel ezelőtt a Rolling Stones két New York-i koncertjét rögzítette, s ebből vágta össze filmet, a koncerteket archív felvételekkel és interjúkkal egészítve ki. Alkotása bennfentesek szerint az egyik esélyes az Arany Medvére. Emellett több kategóriában több Ezüst Medve kerül kiosztásra.

Az idei fesztiválon 59 ország, köztük Magyarország vesz részt. A rendező Németország két filmmel képviselteti magát az idei Berlinalén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását