2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A dió csökkenti a kolszterint

Egy egyetemi kísérlet szerint ha a napi telítettzsír-bevitel egy részét dió formájában fogyasztjuk el, a szervezet koleszterinszintje 16 százalékkal csökken - olvasható egy gasztronómiai vállalkozás közleményében.
2008. február 7. csütörtök 10:36 - Hírextra
A diót a magyarok főleg téli csemegeként fogyasztják, pedig egész évben hasznos lenne, ha gyakrabban ennénk, akár feldolgozott formában is - vallja Dudás Kata gasztro-pszichológus.
A dió ősi fafajta. Egy legenda szerint az ókori istenek a Földön járva dión éltek. Kezdetben ezért hívták ezt a csonthéjas gyümölcsöt Jupiter diónak. A római idők óta fontos élelmiszernek számít.

A dió gazdag a szervezet számára fontos olajokban és tanninban. Sokféle gyógyhatású termék is készül belőle, ekkor a levelét, a dió húsát és belső héját is felhasználják. Egyes országokban az ekcéma és a begyulladt szemhéj házi ellenszereként ismert.

Napi egy marék dió csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Sok fehérje, rost, szénhidrát, omega-3 zsírsav vitaminok, magnézium és nyomelemek találhatók benne.
A pirítás nagyszerűen kiemeli összetett ízvilágát. Így nemcsak édes süteményekhez, de salátákhoz, szószokhoz és sós töltelékekhez is finom - vallják a szakértők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását