2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

2 milliót sikkasztott a rendőr őrnagy

Három esztendő alatt több mint kétmillió forint illetéket sikkasztott el az a 2005-ben nyugdíjazott rendőr őrnagy, akit jogerősen húsz hónapnyi börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön.
2008. január 31. csütörtök 11:22 - Hírextra
A harmincöt évig rendőrként dolgozó Valecsik László 2000-től 2005-ös nyugdíjazásáig őrnagyi rendfokozatban szolgált a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán. Munkakörébe tartozott a személy- és vagyonőri tevékenység, valamint a lőfegyverek megszerzésének és megtartásának engedélyezése. Feladata volt a lőfegyver, fegyvervásárlási- és tartási engedélyek, valamint a személy- és vagyonőri igazolványok kiadása, továbbá az ügyfelektől az eljárási illetékek illetékbélyeg formájában történő átvétele.

Az ítélet szerint Valecsik László 2002. május 3-a és 2005. május 3-a között az illetékkezelési kötelezettségekre vonatkozó szabályokat folyamatosan megszegte. Összesen 215 alkalommal az ügyfelektől az illetéket szabálytalanul, készpénzben vette át úgy, hogy a kérelmezővel megállapodott: majd ő megvásárolja az adott eljárásban szükséges illetékbélyeget, és azt az iratokra ráragasztja. Ám a férfi az így átvett pénzt különböző szórakozóhelyeken elköltötte, ebből rendezte fogyasztását, s nyerőautomatákkal is játszott. Más esetekben, összesen 141 alkalommal az őrnagy átvette az illetékbélyeget, azokat azonban nem a megfelelő kérelmekre ragasztotta, hanem azoknál az okmányoknál használta föl, melyekkel valamilyen okból el kellett számolnia.

Valecsik László összességében az ügyfelektől készpénzben és bélyegben átvett összegből mintegy kétmillió forinttal rendelkezett sajátjaként, ebből a készpénz 1,3 millió forint volt. Olyan is előfordult, hogy a vádlott egy kérelmező helyett saját maga írta alá a kérelmet, s azt az iratok között elhelyezte.
A táblabíróság folytatólagosan, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás, hivatali visszaélés bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a férfit, s ezért jogerősen húsz hónap börtönre, valamint 1,17 millió forint vagyonelkobzásra ítélte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását