2024. március 30. - Zalán
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A bioenergiák potenciálja

Tabajdi szerint a bioenergiák közül a biogáz termelésben rejlik a legnagyobb potenciál, csak az állati trágyán alapuló biogáztermelést tekintve 14-szeresére lehetne növelni az energiatermelést. A Mezőgazdasági Bizottság tagjai egyetértettek a jelentéstevő
2008. január 29. kedd 21:05 - Hírextra
"A hangsúlyt az állati trágyán és a szerves hulladékon alapuló biogáz-előállításra kell helyeznünk, mivel az kiegészítő jellegű és nem támaszt árfelhajtó versenyt a mezőgazdaságban, Környezetvédelmi okokból úgyis meg kell oldani az állattartó telepekben keletkező trágya feldolgozását, amelyre a leghasznosabb megoldást a biogáztermeléssel való egybekapcsolás jelenti. "

Tabajdi hangsúlyozta, hogy a jelenlegi európai szabályozás túl szigorú és merev, nem ösztönzi kellőképpen a biogáztermelés és felhasználás fejlesztését. A jelentéstevő felkérte az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy integrált megközelítésű biogáz irányelvet, amely elősegítené a biogáz elterjedését Európában. A jelentéstevő szerint végig kell gondolni a zöldadó rendszerét is, és elsősorban nem az energiatermékekhez, hanem az energiahordozókhoz kellene azt kötni. A gazdákat ösztönözni kell, hogy fogjanak össze, és közösen alakítsák ki a biogáz-kapacitásokat, hiszen a környezetvédelmi előírások úgyis rákényszerítik őket a szerves trágya, illetve a mezőgazdasági melléktermékek átalakítására.

Tabajdi a szavazást követően hangsúlyozta, hogy a bioenergia nem csodaszer, megvannak a maga korlátai. Azonban semmilyen lehetőséget nem szabad kihasználatlanul hagynunk energiatermelésünk diverzifikálására: a biogáz-termelésben óriási potenciál rejlik, amelynek kihasználását szabályozási és anyagi eszközökkel is támogatnunk kell.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását