2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Václav Havel könyv és kiállítás

Színház és emlékezet 1968-2008 címmel rendeztek a prágai tavasz eseményeit felidéző programsorozatot pénteken Budapesten; a rendezvény keretében bemutatták Václav Havel világhírű cseh író Kérem, röviden című kötetét, és kiállítás is nyílt a volt cseh közt
2008. január 26. szombat 07:26 - Hírextra
Az Ulpius Ház Kiadó gondozásában megjelent kötetben, amelyet mások mellett Demszky Gábor főpolgármester és Karel Hvízdala társszerző méltatott, Václav Havel csaknem ötszáz oldalon gyűjtötte össze "különös kollázsformában" életének legfontosabb eseményeit a ,90-es évek elejétől.

A kötet lapjain Havel egyrészt a társzerző, Karel Hvízdala kérdéseire válaszolva ír a legfontosabb magánéleti és politikai eseményekről, valamint az évek során keletkezett feljegyzései, segítői számára írt utasításai mentén rajzolódik ki saját élete és Csehország története.
Az olvasó képet kap a mindig vívódó, de határozott politikus mindennapjairól, egy köztársasági elnök kötelezettségeinek nyűgeiről, beszédek írásáról, találkozók előkészítéséről, de a feleségét elveszítő férfi lelkivilágáról is.

"Havel rendhagyó és renden kívüli történelmi személyiség, csakúgy mint az 1968-as prágai történések" - mondta a bársonyos forradalom vezéralakjáról Demszky Gábor főpolgármester.
"Tartással párosuló határozatlansága gyakorolta az emberekre azt a hatást, hogy ők is beszélni mertek dolgokról" - vélekedett a főpolgármester.

Az 1968-as prágai tavaszról szólva megjegyezte: a szabadságmozgalom születése fontosabb volt, mint a leverése. Az 1963-ban indult kulturális pezsgés a cseh újhullámos filmekben, Franz Kafka írásainak cseh nyelvű kiadásában, Bohumil Hrabal és Milan Kundera köteteinek megjelenésében materializálódott.

Demszky Gábor kijelentette: ugyan csak 16 éves volt, de szégyellte magát, hogy a magyar tankok is ott voltak 1968-ban Csehszlovákiában.

Karel Hvízdala elmondta, hogy a Kérem, röviden című kötet az 1986-ban megjelent Távkihallgatás című, szintén kérdésekre épülő önéletrajzi íráshoz kapcsolódik ugyan, de folytatásának nem tekinthető.

A kérdésekre adott válaszok, a hosszabb-rövidebb eszmefuttatások, valamint a hivatalos feljegyzésekből beillesztett részletek miatt időben, síkban és műfajban is három részre oszlik a mű - mutatott rá a társszerző.

Jelezte, hogy a Távkihallgatást már harminc országban adták ki, a 2006-ban megjelent Kérem, röviden című kötetet 12 országban jelentették meg.

Jaromír Plísek, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete elmondta, hogy Václav Havel exelnöki kötelezettségei és egészségügyi problémái miatt nem tudott részt venni a budapesti könyvbemutatón.

Az 1968-as prágai tavasz negyvenedik évfordulója alkalmából szervezett programsorozat keretében fotókiállítás is nyílt Václav Havelről. A Thália Színház aulájában felállított tizenkét tablón a drámaíró és politikus életének legfontosabb mozzanatai kaptak helyet. Láthatók képek a még gyerek Havelről, első darabjainak színházi bemutatóiról, az ellenzéki időszakból, az Audiencia, a Verniszázs és A tiltakozás című önéletrajzi ihletésű, egyfelvonásos, "egy disszidens életéből" merített anekdoták bemutatóiról. Látható a drámaíró 1975-ben sörgyári munkásként, valamint kiállították a börtönből feleségének írt levelének egy oldalát és a ,89-es szabadulásakor készült felvételt.

Köztársasági elnöki időszakából kollégáival, mások mellett Bill Clintonnal és Jacques Chirac-kal, valamint II. János Pál pápával is látható A drámaíró és világpolgár című tárlat képein Václav Havel.
Negyven évvel ezelőtt, 1968. január 5-én, Antonín Novotny csehszlovák köztársasági elnök leváltásával a kommunista párt (CSKP) első titkári pozíciójából, és Alexander Dubcek megválasztásával kezdődött meg a prágai tavasz. Az "emberarcú szocializmus" megvalósításának világszerte nagy érdeklődéssel követett kísérletét augusztusban a Varsói Szerződés öt tagállama (Szovjetunió, Magyarország, Bulgária, Lengyelország, NDK) hadseregeinek bevonulása szakította félbe.

Václav Havel a prágai tavasz idején aktív politikai szerepet vállalt, ezért a katonai intervenció után betiltották műveit és csak sörgyári munkásként tudott elhelyezkedni. A kommunista rendszer úgynevezett "normalizációja" ellen minden módon tiltakozott, számtalanszor volt vizsgálati fogságban, háromszor ítélték el, mintegy öt évet töltött börtönben.

Mindeközben nemzetközi hírű drámaíró és esszéista lett, műveit - amelyek a hetvenes-nyolcvanas években otthon csak szamizdat folyóiratokban jelenhettek meg - sok nyelvre lefordították, darabjait számos helyen játszották külföldön. Legismertebb darabjai közé tartozik a Kerti ünnepély, a Verniszázs, A tiltakozás, az Audiencia, A kísértés, a Largo desolato, és a Koldusopera. Jól ismertek a Levelek Olgának címmel kiadott börtönlevelei (1983) és a Távkihallgatás című önéletrajzi beszélgetései (1986).

A könyvbemutatón elhangzott az is: áprilisban kezdődik Václav Havel Távozás című új darabjának színpadra állítása Prágában.

A prágai tavasz évfordulója kapcsán Budapesten egész évben színházi, irodalmi és filmes programok keretében emlékeznek meg az 1968-as eseményekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását