2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Gelse első embere rács mögé kerülhet

Adócsalásért és magánokirat-hamisításért egy év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Rácz Józsefet, Gelse polgármesterét nem jogerősen a Zalaegerszegi Városi Bíróság - tájékoztatta a megyei bíróság sajtóreferense pénteken az MTI-t.
2008. január 25. péntek 13:49 - Hírextra
Ha az ítélet jogerőre emelkedik, a polgármester elveszíti hivatalát, mert a közügyektől való eltiltás egyben a választójog elvesztését is jelenti, így nem töltheti be a polgármesteri tisztet sem - tette hozzá Beznicza Árpád, jelezve: az elkövetett bűncselekmény viszont nem ad okot arra, hogy megszűnjön a Rácz József önkormányzati tisztsége, mivel a bűntettet nem a polgármesterként követette el.

Mint emlékeztetett: Rácz József 1997-től volt ügyvezetője az azóta felszámolás alá került Gihon 97 Kft.-nek. A cég bevételének nagy része a nagykanizsai elektronikai gyárral, a GE Hungary Zrt.-vel kötött szerződésből származott. A vádirat szerint a cég ügyvezetőjeként 2002 és 2004 között befogadott 99 darab, a Fodor Rt. s a Foszfor Kft. által kiállított alvállalkozói számlát.

S. T. másodrendű vádlott a számlákat bejegyezte a cég könyvelésébe, az összeg áfa-tartalmát - ami mintegy 18 millió forintot tett ki - pedig levonta a fizetendő adóból. Az adóhatósági ellenőrzés során derült ki, hogy a számlák és a megbízási szerződések mögött nem voltak valós gazdasági események, a bíróságon bizonyítékokkal igazolták, hogy fiktív számlákat tüntettek fel a könyvelésben.
A bíróság csütörtökön Rácz Józsefet első fokon egy év nyolc hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, valamint egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Pénzbüntetésként 250 ezer forint megfizetésére kötelezték, amit – amennyiben nem fizeti ki ezt az összeget - tízezer forintonként egy-egy napi szabadságvesztésre kell átváltoztatni. Az ítélet nem jogerős, mivel Rácz József felmentésért és enyhítésért fellebbezett.

S.T. másodrendű vádlottat adócsalás és magánokirat hamisítás miatt bűnsegédként találták bűnösnek. Két év, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A másodrendű vádlott az ítélet ellen nem fellebbezett, ezért az ítélet jogerős.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását