2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Trieszt-feszt Gaál-filmekkel

Az olasz közönség és a média is lelkesen fogadta Gaál István (1933-2007) Kossuth-díjas filmrendező alkotásainak retrospektív vetítését Triesztben, a Közép-Európa és az Alpok-Adria térség filmművészetének seregszemléjén.
2008. január 24. csütörtök 07:30 - Hírextra
Radici - il cinema di Istvan Gaál (Gyökerek - Gaál István mozija) című kiemelt programban, amelyet Jancsó Miklós nyitott meg, láthatta az érdeklődő közönség a rendező valamennyi játékfilmjét - köztük az első alkotását, a Sodrásban címűt - legfontosabb televíziós munkáit és rövidfilmjeit; összesen 19 alkotást - tájékoztatta az MTI-t Várbíró Judit, televíziós zenei szerkesztő, Gaál István közeli munkatársa Triesztből.

A címadó Gyökerek Bartók Béla (1881-1945) életét és munkásságát dolgozta föl háromszor egy órában, a rendező műfaji meghatározása szerint "dokumentumfilm-emlékezésben." Gaál István négy évig készítette a filmet, s 2000-ben volt a bemutató. Várbíró Judit írta a forgatókönyvet és egyúttal a "dokumentumfilm mindenesének" posztját is ellátta.

A retrospektív sorozathoz kapcsolódott az a kerekasztal- beszélgetés, amelyen Paolo Vecchi olasz filmtörténész, Pintér Judit szerkesztő, Várbíró Judit szerkesztő, zenetörténész és Vincze Teréz esztéta, a Metropolis főszerkesztője elemezte a kiváló, senkivel össze nem téveszthető hangú rendező munkásságát.

Gaál István erősen kötődött Olaszországhoz, Rómában tanult a filmakadémián 1959 és 1961 között, majd később a római Filmművészeti Kísérleti Központba vendégprofesszornak hívták meg.

A Római szonáta című, 1995-ben készített dokumentumfilmjének forgatása idején rengeteget fotózott is, ezekből a fényképeiből kiállítás látható a fesztivál központi vetítőhelyén, Triesztben.

Magyar és olasz filmszakértők, esztéták, kritikusok Gaál István életművét, filmjeit elemző tanulmányait is bemutatták olasz nyelvű kötetbe szedve. A könyvet a Magyar Filmszemle idején a magyar érdeklődők is megismerhetik.

Gaál István nemcsak olasz, hanem indiai filmeseket is tanított. Púnában, a Mumbaitól (Bombay) 150 kilométerre nyugatra fekvő egyetemi városban, Mahárástra állam fővárosában oktatott és egyúttal ismerkedett az indiai filmkészítéssel.

Rajongott az operáért, s 2006 nyarán a lisszaboni operaházban színpadra állította Verdi Machbeth című zenedrámáját.

Gaál István idén lett volna 75 éves.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását