2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sanghaj magyar építésze

Hudec László magyar építészre, Sanghaj 20. századi városképének meghatározó jelentőségű személyiségére emlékeznek születésének 115. és halálának 50. évfordulóján a Hudec Évvel, amelyet kedden nyitott meg a Sanghaji Magyar Főkonzulátus.
2008. január 23. szerda 11:07 - Hírextra
Hudec László összesen 65 épületet tervezett Sanghajban, köztük szállodát, templomot, színházat, egyetemet, lakóházat. A Hudec Év célja, hogy felhívja a kínai közvélemény figyelmét a Hudec által létrehozott kiemelkedő építészeti örökségre, a műemlékvédelem fontosságára, s ezáltal is erősítve Magyarország nevét Kína gazdasági központjában - tájékoztatta az MTI-t Hajbáné Nagy Judit oktatási-kulturális szakdiplomata Sanghajból.

A Tungcsi (Tongji) Egyetem építészhallgatói máris használhatják a Graphisoft cég tervező szoftverét, amellyel újra modellezhetik Hudec híres sanghaji épületeit, s ezzel az ismert magyar cég termékeinek bevezetését segítik a kínai piacon.

Az évforduló lehetőséget teremt műemlékvédelmi és építészeti együttműködés kialakítására, egyetemközi kapcsolatok létrehozására Magyarország és Kína között - tette hozzá a szakdiplomata.

A megnyitón Vu Csiang (Wu Jiang) professzor, a sanghaji kormányzat várostervezési hivatalának elnökhelyettese tartott előadást az art deco építészeti stílusról, amely Hudec László munkáit jellemzi.

A leghíresebb épülete a Park Hotel, amelyet 1934-ben adtak át, s évtizedekig a legmagasabb kelet-ázsiai felhőkarcolónak számított, Sanghajnak ma is elmaradhatatlan városképi eleme. Stílustiszta Bauhaus-épületet is tervezett, a többi között a ma is álló Nagy Színházat és a hajót formázó, háromszintes villát.

A Hudec Év keretében havonta rendeznek előadásokat, szemináriumokat az építész munkásságáról, június 14-én, a Kínai Kulturális Örökség Napján emlékkiállítás nyílik Sanghajban, s ugyanezen a napon több, Hudec tervezte épületet megnyitnak a látogatók előtt.
Hudec László Hugyecz László Edeként született Besztercebányán 1893-ban. Budapesten építészdiplomát szerzett, 1917-ben orosz hadifogságból szökött meg, s Vlagyivosztokból egy teherhajó fedélzetén érkezett Sanghajba, s lett a 20-as, 30-as években a város képét meghatározó építésszé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását