2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Bella István-díj

A magyar kultúra napja alkalmából Zsille Gábor fiatal költő kapta meg első alkalommal az Érd városa és a Magyar Írószövetség által alapított Bella István-díjat; a kitüntetést hétfőn adták át - közölte a városi önkormányzat sajtóreferense az MTI-vel.
2008. január 21. hétfő 13:44 - Hírextra
Arató Zsolt elmondta, hogy a kitüntetést egy öttagú zsűri értékelése alapján ítélték oda. Zsille Gábor modern versei mellett főként lengyel műfordításaival vált ismertté, például ő ültette át magyar nyelvre a "Nők kezdőknek és haladóknak" című kötetet, amely 7 lengyel költőnő alkotásait tartalmazza.
A kitüntetéssel 250 ezer forint is jár, amelynek nagyobb hányadát az érdi önkormányzat, kisebb részét az írószövetség ajánlotta fel. Az elismerést, amelyet Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke adott át, ezentúl minden évben odaítélik egy arra érdemesnek tartott fiatal költőnek - tette hozzá.

A sajtóreferens hangsúlyozta: a nemrég megyei jogú várossá előlépett, 60 ezer lakosú pest megyei település, Érd vezetése célul tűzte ki a helyi kulturális élet felpezsdítését. E törekvés részeként alapította a város az írószövetséggel közösen a Bella István-díjat.

Az elismeréssel Bella István Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő emléke előtt tisztelegnek, aki két évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig Érden élt és alkotott.

A díjat a magyar kultúra napja alkalmából rendezett háromnapos érdi programsorozat keretében adták át. A vasárnap kezdődött kulturális eseménysorozaton színházi, zenei és gyermekprogramok váltják egymást. Képzőművészeti kiállítás is nyílt helyi és környékbeli mesterek alkotásaiból - fűzte hozzá Arató Zsolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását