2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

110 éve szövetkeznek a hangyák

Száztíz éve, 1898. január 23-án kezdődött meg Magyarország legrégibb fogyasztási szövetkezete, a Hangya kiépítése. A XIX. század végi agrárválság nyomán a mezőgazdasági termények ára csökkent, az ágazatban tevékenykedők megélhetése egyre nehezebbé vált.
2008. január 21. hétfő 12:06 - Hírextra

A termelők érdekeik védelmére a külföldön már bevált szövetkezést választották. A kezdeményező gróf Károlyi Sándor volt, az alapszabályt Bernát István, a Magyar Gazdaszövetség igazgatója dolgozta ki.

Az 1898. január 23-án Budapesten megalakult Hangya szövetkezet 50 ezer koronás központi alaptőkéjének jelentős részét Károlyi Sándor biztosította, vezetésével a kor kimagasló pénzügyi-közgazdasági tekintélyének számító Balogh Elemért bízták meg. Az első vidéki szervezet egy Bars megyei szlovák faluban, Brogyánban alakult meg 1898. április 12-én, a századfordulón már 70 Hangya szövetkezet működött, 1911-ben pedig az ezrediket avatták Dömsödön.

A szövetkezetek kezdetben csak élelmiszerek szétosztásával foglalkoztak, érdekeltségeiket fokozatosan terjesztették ki egyéb gazdasági cikkek, háztartási áruk, majd ruházati termékek értékesítésére. A többnyire földműves tagokból álló szövetkezetek a gazdasági gépek és eszközök, az iparos tagsággal rendelkezők pedig a mesterségük folytatásához szükséges cikkek forgalmazását vonták érdekkörükbe. Idővel a Hangya szövetkezetek már a kulturális termékekkel, könyvekkel, írószerekkel, papíripari cikkekkel is foglalkoztak. A szövetkezetek jelentős eredményeket értek el a falusi áruellátásban, a kisparaszti árutermelés fellendítésében, a hitel- és áruuzsora leküzdésében, a tejtermékek könnyebb értékesítésében.

A tordasi mintafaluban a gyermekgondozást, az iskolafenntartást és az egészségügyi szolgálatot is a szövetkezet látta el. A Hangya azért lett vonzó, mert képes volt a nagybani beszerzés és értékesítés összes előnyét biztosítani tagjai számára: mivel igen nagyban vásárolt árut, 20-30, sőt olykor 50 százalékkal olcsóbb árat tudott elérni. A mozgalomnak a II. világháború előtt 2000 tagszövetkezete, 4000 boltja és 80 termelő üzeme volt.

A Hangya 1945 után elsorvadt, 1947-ben főosztályként beolvasztották a Magyar Országos Szövetkezeti Központba, majd 1949-ben megszüntették, az egyebek közt 30 konzervgyárat és 20 ipari üzemet is magában foglaló vagyont elvették. A mozgalom 1989 őszén szerveződött újjá, Hangya Szövetkezeti Együttműködés néven. A Hangya Együttműködésnek ma közel 400 tagszervezete van, amelyeknek 25-30 ezer regisztrált termelő a tulajdonosa, aktív tagja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását