2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kell egy kis pia az egészséghez

Sokaknak örömet szerezhet több tudományos vizsgálat egybevágó eredménye, amelynek értelmében a mértékletes alkoholfogyasztás védi a szív és az erek egészségét - igaz, mint a legújabb tanulmány hangsúlyozza, csak akkor, ha rendszeresen mozgunk is hozzá.
2008. január 13. vasárnap 09:50 - Hírextra

Sokaknak örömet szerezhet több tudományos vizsgálat egybevágó eredménye, amelynek értelmében a mértékletes alkoholfogyasztás védi a szív és az erek egészségét - igaz, mint a legújabb tanulmány hangsúlyozza, csak akkor, ha rendszeresen mozgunk is hozzá.

Dr. Jane Pedersen dán kutató és munkacsoportja az Európai Kardiológus Társaság tudományos folyóiratának januári számában közli nagyszabású vizsgálatának eredményeit. Csaknem tizenkétezer, az együttműködésre önként jelentkező dán felnőttet vontak be a tanulmányba, olyanokat, akiknek eredetileg semmiféle szívpanasza, vérkeringési betegsége nem volt. Az első vizsgálat 1976-78-ban történt.

Valamennyi vizsgált személy Kopenhágában élt és kitöltött egy olyan kérdőívet, amelyben az alkoholfogyasztásra és a testmozgásra vonatkozó kérdések is szerepeltek. A részletes vizsgálatot mintegy 20 év múlva megismételték és azt elemezték, hogy miképpen alakult a vizsgált személyek egészsége, hányan lettek szívbetegek és a két évtized alatt hányan haltak meg, az illetők mennyit mozogtak rendszeresen és mennyi alkoholt fogyasztottak.

Az eredmények egyértelműen igazolták, hogy mind a férfiak, mind a hölgyek körében ritkább volt a szívinfarktus és jobbak voltak az életkilátások azoknál, akik rendszeresen, lehetőleg naponta sétáltak, gyalogoltak, kocogtak, bicikliztek, úsztak, tehátmozogtak.

Amikor kiszámolták az alkohol és a szívbetegségek kapcsolatára vonatkozó adatokat, az derült ki, hogy a heti szeszfogyasztás és az életkilátások között U-betűre emlékeztető összefüggés van.
Az "U" baloldalának felső végén azok helyezkednek el, akik egyáltalán nem isznak alkoholt. Ezeknek a halálozása magasabb, mint azoké, akik mérsékelten, napi 1-2 deci bornak megfelelő alkoholmennyiséget fogyasztanak: ezek a személyek a betegségek gyakorisága, a halál kockázata szempontjából az "U" betű legalsó csúcsán vannak, a szív- és érrendszeri betegség rizikója is itt a legkisebb.

A statisztika szerint a csoport többi tagja a mind erősebben italozókat jelenti - ez az "U" jobboldali, fölfelé emelkedő szára. Ezen a minden szempontból bekövetkező halálozás (például szívhalál, májzsugor, baleset) kockázata a szeszfogyasztás növekedésével párhuzamosan meredeken emelkedik. A dánok között is a sokat ivók haltak meg a legtöbben és legkorábban.

A legjobb egészségnek azok örvendtek, akik rendszeresen mozogtak és mérsékelten fogyasztottak szeszesitalt. A dán kutatók eredményei egybevágnak egy amerikai munkacsoport most közölt adataival, ezeket az egyik legtekintélyesebb szívgyógyászati folyóirat, a Circulation közölte.

Dr. Luc Djoussé és Dr. Michael J. Ganziano annak a hatalmas vizsgálatnak a dokumentumait elemezte, amelyikben 1981-től több mint 33.000 amerikai orvos vett részt. Egészségi állapotuk alakulását 23 éven keresztül folyamatosan követték és a most megjelent tanulmány azt ismertette, hogy milyen összefüggés volt a doktorok alkoholfogyasztása és a szívelégtelenség esetleges megjelenése között.

Az derült ki, hogy szívelégtelenség abban a csoportban következett be a legritkábban, amelyiknek tagjai rendszeresen, de csak mérsékelt mennyiségben ittak szeszt. Úgy tűnt, hogy a rendszeres, de nem sok alkohol a koszorúérbetegség kivédése szempontjából jelent kedvező hatást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását