2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Tibetbe zarándokolt

Kőrösi Csoma Sándor útját követve utazott a nyugat-tibeti Ladakh tartományba Sütő Zsolt, Bukarestben élő fotográfus és zarándokolt - többnyire gyalog - azokba a buddhista kolostorokba, ahol a vándortudós folytatta nyelvészeti tanulmányait, kutatásait.
2008. január 7. hétfő 14:51 - Hírextra

Az utazást a kulturális tevékenységet végző Vivarte Alapítvány kezdeményezte és finanszírozta. A művészi-népszerűsítő jellegű vállalkozás célja az volt, hogy méltó emléket állítson a nyelvtudósnak, a tibeti filológia megalapítójának és megismertesse a nyilvánossággal, főként a fiatalabb korosztállyal Kőrösi Csoma Sándor életét és munkásságát.

Sütő Zsolt az MTI-nek elmondta: júniusban indult el és mintegy három hónapot töltött a vándortudós tibeti nyelvtanulmányainak főbb helyszínein, Zanglában, Phuktálban és Kanamban, valamint ellátogatott Kőrösi sírjához is Dardzsilingbe.

Zanglában Kőrösi 1823-24-ben tartózkodott. Itt sajátította el a beszélt és írott klasszikus tibeti nyelvet és megismerte a buddhista szent könyveket is. A phuktáli kolostorban 1825 és 1827 között folytatta tanulmányait, kutatásait. A kolostor 3850 méter magasságban van és csak gyalogosan megközelíthető. Az 1827-1830-ban Kanamban eltöltött évek Kőrösi Csoma Sándor munkásságának legtermékenyebb időszakát teszik ki.

"Azt kerestem, hogy az ott élő emberek, főként szerzetesek, főapátok mit tudnak Kőrösiről. Nagyon érdekes volt, hogy a phuktáli kolostorban élő szerzetesek - legalábbis akikkel angolul tudtam társalogni - nem tudnak sokat a nyelvtudósról. Kanamban már erősebb a magyar kapcsolódás. Sokkal elevenebben él a nyelvtudós emléke. Csak a nyelvi korlátok szabtak határt a Kőrösiről folyó eszmecserének" - mondta Sütő Zsolt.

Sütő Zsolt útja során számos fotót készített, amelyekből néhányat saját blogján (http://sutozsolt.egologo.transindex.ro/) tett közzé. Ugyancsak élményeit, kép- és hanganyagait osztja meg a www.yun.ro című weboldalon.

A fotográfus szívesen folytatná a tibeti kapcsolatok építését, ehhez partnerekre, támogatókra lenne szüksége. El tudná képzelni például, hogy a kolostorokban Kőrösi Csoma Sándor emlékszobát rendezzenek be, de egyik lámával arról is beszélt, hogy alapíthatnának egy iskolát, amelyet a nyelvtudósról nevezhetnének el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását