2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Egyházi oktatás

Stabilizálódik az egyházi fenntartású oktatási intézmények anyagi helyzete 2008-ban, ugyanis jelentős mértékben növekedik a nekik juttatott kiegészítő támogatás - mondta Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárság
2008. január 3. csütörtök 08:28 - Hírextra
A 2008-as költségvetésben 217 ezer forintos fejenkénti, az alapnormatíván felüli, kiegészítő támogatást határozott meg az országgyűlés, amit az eddigi gyakorlatnak megfelelően, havi lebontásban kapnak meg a fenntartók. Ez az összeg a várható költségek eddigieknél pontosabb becslésén alapul, csökken tehát a különbség a tárgyévben kifizetett kiegészítés és a csaknem egy évvel későbbi, korrekcióval növelt összeg között - mondta a titkárság vezetője.

Rámutatott: az egyházak a kiegészítő normatívát saját hatáskörükben osztják szét annak megfelelően, hogy melyik iskolában illetve óvodában mekkora anyagi ráfordítás szükséges. Egy nagyobb intézményfenntartó egyház ennélfogva olyan hatékony gazdálkodást valósíthat meg, mint egy nagyobb intézményfenntartó önkormányzat.

Csepregi András az előzményekről szólva elmondta, a zárszámadási törvény által a 2006-os esztendőre előírt korrekció, melynek megfelelő pénzeket 2007 decemberéig kapták meg az egyházak, mintegy 82 ezer forinttal növelte meg az egyházi oktatási intézményekben tanuló gyermekek után fejenként járó összeget, ami így 128 ezerről 211 ezer forintra növekedett.
A minisztérium titkárságvezetője szólt arról, hogy a kiegészítő támogatást minden évben annak alapján számítják ki, hogy az ország összes önkormányzata mennyit költött egy év alatt oktatásra. Az állami alapnormatívához ugyanis az önkormányzatok, a működtetés érdekében, mindig kénytelenek hozzátenni valamekkora összeget saját forrásból, s ennek átlagértékét kapják meg utólag az egyházak.

Az oktatási kiegészítő normatíva kiszámításában sokféle szakmai szempont ütközik, ami felszínre hozhatja a nézetkülönbségeket az állam és az egyházak között, ám az egyházi vezetők a tárcához eljuttatott visszajelzések alapján összességében véve elégedettek a 2006-ra vonatkozó kiegészítő normatíva mértékével - fejtette ki Csepregi András.

Hozzátette, az egyházi fenntartású oktatási intézmények stabilabb működéséhez az is hozzájárul, hogy ősszel a parlament a 2007-es költségvetési törvényben meghatározott kiegészítő támogatást is módosította, diákonként 145 ezerről 190 ezer forintra. A 2008 végén esedékes korrekcióból eszerint 45 ezer forintot már tavaly megkaptak az intézmények, a fenntartóknak ennyivel kevesebbet kell "előlegezniük" az év végéig.

A titkárságvezető kitért arra is, hogy a tárca az oktatási kiegészítő normatíva kiszámításának megváltoztatását tervezi 2009-től, ami a szakmacsoportonkénti bontás bevezetését eredményezi. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok külön jelenítik majd meg a tárcának készített beszámolóikban a különböző oktatási (például óvodai, általános iskolai, gimnáziumi) tevékenységeiket. Ennek alapján mintegy tucatnyi szakmacsoportot, ezen belül pedig több száz szakfeladatot különböztetnek meg, amelyhez meghatározzák a költségeket.

Az egyházi oktatási intézmények tehát annak alapján kapnák meg 2009-től a kiegészítő normatívát, hogy milyen szaktevékenységet folytatnak, és azokra az önkormányzatok tételesen, országos átlagban, mennyit költöttek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását