2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Szili Katalin revansról beszélt

Nemcsak országokat, hanem térségeket, településeket és embereket fog összekötni a határok felszámolása, amivel revansot veszünk ma a huszadik századon - közölte Szili Katalin a schengeni övezethez való csatlakozás kapcsán a Nemesnép-kebelei (Kobilje) magy
2007. december 22. szombat 07:19 - Hírextra
A parlament elnöke úgy fogalmazott: most érezzük igazán, hogy európai polgárok lettünk, és most tudjuk igazán, hogy mit jelent a szabadság. "Most fogjuk igazán megtapasztalni, hogy mit jelent a határok nélküli Európában élni két olyan népnek, amely nagy utat tett meg a huszadik században."

A szlovén és a magyar nép fél szavakból is megérti egymást - folytatta az Országgyűlés elnöke. "Önök 1990-et mondanak, mi 1989-re gondolunk. Mi azt mondjuk: rendszerváltás; önök azt válaszolják: függetlenség. Mi azt mondjuk: jogállam; önök visszhangozzák a demokráciát."

A határok megszűnése új lehetőségeket nyit a fejlesztésekben, népeink gyarapításában, és különösen nagy lehetőséget a magyar-magyar kapcsolatok továbbfejlesztésében - tette hozzá Szili Katalin, aki gratulált Szlovéniának a függetlenség 17. évfordulójának közelgő ünnepéhez.

Stanko Gregorec, Kebele polgármestere felidézte, hogy éppen tíz évvel ezelőtt Göncz Árpád és Milan Kucan köztársasági elnökök nyitották meg a hosszú évtizedeken át lezárt átkelőt a két ország között. Most a két szomszédos nép szabad utat kapott egymáshoz, ami szüleinknek, nagyszüleinknek nem volt megadatva - tette hozzá.

Kósa László nemesnépi polgármester arra emlékeztetett üneppi beszédében, hogy ez az átkelő korábban hosszú évszázadokon keresztül létezett, fénykorát Mária Terézia idején élte.

A Nemesnép-kebelei átkelőnél Szili Katalin és Anton Kokalj, a szlovén parlament Európai-ügyi Bizottságának elnöke együtt vágta át a nemzeti színű szalagot, majd képletesen ledöntötték a határt jelző sorompót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását