2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Előtérbe kell helyezni a kistérségeket

Harangozó Gábor szocialista európai parlamenti képviselő kezdeményezésére az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottsága vizsgálni fogja, hogyan lehet megállítani a hátrányos helyzetű térségek további leszakadását.
2007. december 20. csütörtök 16:49 - Hírextra

Harangozó Gábor indító megbeszélést tartott a kohéziós politika jövőjére vonatkozó javaslatokat kidolgozó Európai Bizottság Regionális Politikáért felelős főigazgatóságának illetékeseivel annak érdekében, hogy a parlamenti és bizottsági elképzelések minél jobban erősítsék egymást.

Harangozó Gábor kiemelte: elfogadhatatlan az a trend, hogy az EU kohéziós politikájának, agrár- és vidékfejlesztési politikájának irányvonala az egyre erősebb növekedésről, versenyképességről szóljon, miközben emberek milliói élnek európainak nem nevezhető körülmények között. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy szakpolitikai felülvizsgálat eddigi statisztikái és következtetései egyértelműen alátámasztják: a különbség a fejlődő és leszakadó térségek között folyamatosan nő. Véleménye szerint, bár fontos és persze hangzatos a lisszaboni célkitűzés, hogy az EU gazdasági versenyképessége érje utol az Amerikai Egyesült Államokét, elfogadhatatlan, hogy ne legyen legalább ilyen fontos az európai nyomor megszüntetése.

Harangozó Gábor szerint a jelenlegi uniós politika és a rendelkezésre álló források csak elviselhetővé teszik a hátrányos helyzetű térségekben az életet, de a további leszakadást nem tudják megállítani. A képviselő úgy véli, a negatív trend megállításához az EU-nak megfelelő eszközöket és forrást kell biztosítania.

A hátrányos helyzetű térségek és társadalmi csoportok kérdését vizsgáló jelentés témáját és a képviselő javaslatait az Európai Bizottság szakértői igen ambiciózusnak nevezeték, de egyetértettek Harangozó Gáborral abban, hogy a versenyképesség erősítése, a gazdasági növekedés javítása mellett fokozott figyelmet kell fordítani a leszakadó térségekben újratermelődő, többgenerációs munkanélküliség és szegénység felszámolására, az érdemi strukturális változásokat most kell megalapozni a kohéziós politika, vidékfejlesztési politika reformjának megfelelő irányban való terelésével.

A szakmai részletek kimunkálása érdekében Harangozó Gábor széleskörű konzultációt indít, amelynek keretében egyeztet az illetékes hazai intézmények és a hátrányos helyzetű térségek vezetőivel egyaránt.
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását