2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Magyar év Észtországban

2007 az irodalom és zene éve volt a Tallinni Magyar Intézetben - összegezte röviden a magyar kulturális programokat Észtország szerte Dávid Gyula intézetigazgató az MTI-nek. Tallinnon kívül több vidéki városban voltak magyar irodalmi, zenei és filmes prog
2007. december 18. kedd 09:13 - Hírextra
Kiadták észtül József Attila válogatott verseit és Tóth Erzsébet válogatott verseinek kétnyelvű kötetét. Háy János Gézagyerek című darabját felolvasószínházi keretben adta elő az Észt Drámaszínház. Tartuban a Prima Vista irodalmi fesztiválon Tóth Krisztina költőt ünnepelték. Megjelent észtül Dalos György 1956-ról szóló könyve, valamint Hunfalvy Pál történész munkája a XIX. század harmadik harmadában tett utazásairól a Balti-tenger vidékein - tette hozzá az igazgató.

Az észtországi zenei programokat átszőtte a Kodály Zoltán kettős évforduló: születésének 125., halálának 40. évfordulója.A magyar intézet nemcsak Tallinnban szervezte magyar művészek koncertjeit, hanem tanácsokat is adott az észt kulturális szervezeteknek, hogy milyen programot állítsanak össze például a Kodály-évfordulóra, vagy kiket hívjanak meg vendégjátékra.

Nagy sikert aratott az Akadémia és az Auer Vonósnégyes, Nikola Parov és Herczku Ágnes világzenei hangversenye Tallinnban és még másik három városban. Föllépett a többi között a Besh o droM, az Ülü és a Csürrentő népi zenekar. A másik két balti államba is szervezett programokat a tallinni intézet. Rigában volt látható Takács Ildikó Beáta képzőművész Mesés Budapest című kiállítása, Vilniusban pedig támogatták a Fluxus East kiállítássorozat megjelenését. A fluxus hálózat a művészek határokon átnyúló kapcsolatainak dokumentációja 1962-től egészen 1989-ig. Ebben a hálózatban Vilnius is benne volt.

Magyar filmesek, köztük Hajdu Szabolcs, Kocsis Ágnes és Pálfi György utazását támogatták, hogy részt vehessenek filmjük litvániai bemutatóján. A tallinni intézet 2008-ban folytatni kívánja kortárs magyar szerzők bemutatását. Várhatólag megjelenik észtül Bartis Attila A nyugalom című könyve, és tervezik egy észtországi orosz nyelvű irodalmi folyóirat magyar különszámának bemutatóját. Kicsiny Balázs képzőművész pedig a két évvel ezelőtti Velencei Biennálén bemutatott alkotását viszi el Tallinnba és Rigába - tette hozzá Dávid Gyula.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását