2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Szili az emberi jogokról, a párbeszédről

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint a kultúrák közötti párbeszéd legalább annyira fontos, mint a politikai és a gazdasági. A házelnök - miután személyesen nem tudott megjelenni - levélben nyitotta meg vasárnap Budapesten, a budai Vigadóban a har
2007. december 17. hétfő 06:22 - Hírextra
A politikus felhívta a figyelmet: idén arra is emlékezik a világ, hogy 59 évvel ezelőtt fogadták el az ENSZ egyetemes emberi jogok nyilatkozatát, amely a világon a legtöbb - 332 - nyelvre lefordított dokumentuma és kifejezi azokat az emberi és szabadságjogokat, amelyek bárkit megilletnek, függetlenül faji, nemzetiségi, vallási hovatartozásától és politikai nézeteitől.

A szocialista házelnök felhívta a figyelmet arra,hogy az emberi jogok még sok helyen nem érvényesülnek: jelen van az egzisztenciális fenyegetettség, lyukas a szociális háló, együttesen van integráció és szegregáció, nehezen tud utat törni magának mélyről jövő tehetség, tehát nem elég erős a társadalmi szolidaritás.

Kitért arra is, hogy szólni kell, mert "rossz időket idézve újra bakancsok csattognak, gárdák masíroznak, félelmet kelt a szó, jelenvalóvá lett a félelem".

Szili Katalin álláspontja szerint a nagyvilág előtt kivívott jó hírünk, megszerezett becsületünk, a jövőnk a tét, szükséges tehát a jog eszközével letörni mindent, ami demokráciánk ellen hat.

Az Európai Unió 2008-at a kultúrák közötti párbeszéd évének nyilvánította és a jellemzője: "együtt a sokféleségben" - mondta.

A nemzetiségi Gála kulturális műsora előtt a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus átadta az elismeréseket azoknak, akik 2007-ben a legtöbbet tették a magyarországi kisebbségek kultúrájáért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását