2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Tiszta energia olajbontó baktériumok révén

Mélyen a földfelszín alatt élő baktériumok szabadíthatják ki az energiát abból a több kvadrillió liter kőolajból, melyet ma még nem kifizetődő kitermelni. Brit, kanadai és norvég kutatók együttműködésével született meg az eljárás, amely az olajlelőhelyeke
2007. december 14. péntek 07:17 - Hírextra

A baktérium környezetbarát módon bontja le a kőolajat, miközben metán gázt termel.
Ezt a feladatot eddig is elvégezte a mikróba, ám 10 millió évre volt szüksége hozzá. A kutatók ezt az időt rövidítenék le 10 évre, írják a Nature-ben megjelent tanulmányukban.

A lelőhelyeken élő baktériumok létezését már évtizedekkel ezelőtt felfedezték, de sok tudós úgy vélte, működésükhöz oxigénre van szükség. A most munkára fogott baktérium azonban anaerob típusú, azaz a föld alatt, levegőtől elzártan végzi az olaj fermentálását (lebontását).

A világ nyersolaj készletének csupán 17 százaléka termelhető ki gazdaságosan a jelenlegi módszerekkel. Ha további pár százalékot ezzel az eljárással metán formájában fel lehetne szabadítani, az alapvető változást jelentene a világgazdaságban is.

Laboratóriumi körülmények közt már sikerült úgy "táplálni" a baktériumokat, hogy a lebontást gyorsítva végezzék el. A kutatómunka kanadai csoportjának vezetője, Steve Larter, a Calgary Egyetem geológusa szerint még nem lehet megjósolni, hogy eljárásuk az olajmezőkön is működik-e.
Ahogy fogy a könnyen, olcsón kitermelhető nyersolaj, úgy lesz egyre kifizetődőbb az olajcégek számára, hogy befektessenek az új technológia kifejlesztésébe.

A kanadai kutatókon kívül az angliai Newcastle Egyetem és a norvég StatoilHydro ASA munkatársai vesznek részt a vizsgálatokban. A kutatás a laboratórium után terepen folytatódik, a kanadai Alberta olajmezőin.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását