2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A közéleti média tegye közzé, kik a megrendelői

Fogjanak össze a közéleti újságírók, közvélemény-kutatók, elemzők és kutatóműhelyek: tegyék közzé hivatalos megrendeléseiket és azt, amikor csak lelkesedésből vesznek részt politikai tanácsadásban - javasolta az MTI-hez eljuttatott, a Heti Válasz cikkére
2007. december 10. hétfő 17:16 - Hírextra

"A Heti Válasz szerkesztősége, minekután először ők léptek fel ebben az ügyben, alkalmas is lehet az első kerekasztal megszervezésére. Felkérnénk tehát őket, hogy tegyék meg az első lépést" - írta az elemző központ vezetője.

Az igazgató bejelentette: a cég megalakulásáig visszamenőleg hajlandóak publikálni elemzői és tanácsadói megrendeléseiket, ha más - a Heti Válasz által nem vizsgált - elemző-tanácsadó-kutató intézmények és politológusok is megteszik ezt.

Ugyanígy szükséges, hogy a média szereplői, így például a Heti Válasz munkatársai is feltárják, mikor, milyen formában adtak bármilyen tanácsot bárkinek, vettek részt úgynevezett "értelmiségi" beszélgetéseken, amelyek célja az egyik párt politikai sikerének támogatása volt - tette hozzá.

A "közéleti média" főszerkesztőinek címzett nyílt levél emlékeztet arra, hogy a Heti Válasz decemberi első számában, a lap által kiválasztott politikai elemzők és egyetlen cég, a Political Capital Institute függetlenségét vizsgálta; "a cikk fontos kérdést feszeget: függetlenedni tud-e egy tanácsadó a megrendelőjétől?" - fogalmaz Somogyi Zoltán.

Megjegyezte azt is: a Political Capital annak érdekében, hogy a nyilvánosság előtti elemzésein ne hagyjon nyomot egyetlen megrendelő igénye sem, évek óta önálló elemzői csapatot működtet és az általuk készített értékeléseket képviseli a nyilvánosságban. Elemzéseinek önállóságáról megrendelőit mindig tájékoztatja, mint ahogy arról is szól, hogy a cégcsoporthoz tartozó Hírszerző politikai portál is politikai megrendelőktől független, értékelvű médiaműhely.

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője, lapigazgató az MTI-nek a kezdeményezésről úgy nyilatkozott, hogy nyílt levelében Somogyi Zoltán "összemos össze nem illő dolgokat".

Hangsúlyozta, ők nem azt vetették fel, hogy ki-ki nyilatkozzon például politikai szimpátiájáról, hanem azt kívánták a közvélemény számára egyértelművé tenni, hogy ezek a cégek szakemberek "kikkel szemben nem lehetnek elfogulatlanok" az onnan kapott fizetős megbízások miatt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását