2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Többmilliárd dolláros olajszerződés

Kína és Irán vasárnap este várhatóan aláírja a Jadavarán olajmező kitermeléséről szóló megállapodást - jelentette be vasárnap az iráni olajminiszter Teheránban. A többmilliárd dolláros szerződés értelmében a kínai Sinopec vállalat 51 százalékos részesedés
2007. december 9. vasárnap 14:58 - Hírextra
"Ha ma nem tudjuk aláírni a szerződést, két héten belül biztosan sor kerül rá." -mondta az iráni miniszter. A két ország 2004 októberében kötötte meg a partmenti olajmező kiaknázásáról szóló keretmegállapodást, a lelőhelyen kiaknázható olaj mennyisége meghaladja a hárommilliárd hordót.

A megállapodás alapján Kína 10 millió tonna cseppfolyós földgázt is vásárol Irántól. A szállítások 2009-ben indulnak, és 25 éven át tartanak majd. Kína a második legjelentősebb vásárlója az iráni termékeknek, az első helyen Japán áll.

Az Egyesült Államok szigorú gazdasági szankciók bevezetését sürgeti Iránnal szemben, mert George Bush amerikai elnök szerint Teherán titokban atombomba kifejlesztésén dolgozik. Ennek ellentmond 16 amerikai titkosszolgálat múlt heti jelentése, amely szerint Teheránnak nincs atomprogramja, és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vizsgálatai is.

Kína az ENSZ biztonsági tanácsának állandó, vétójoggal rendelkező tagja. Az Irán elleni szankciók megszavazásához Washingtonnak szüksége van Peking szavazatára is.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását