2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Könyvritkaságok árverése

Egy 1560-as görög nyelvkönyv (amelyet mindeddig nem tartott számon a bibliográfia) a Honterus Antikvárium december 10-i aukciójának legkiemelkedőbb tétele. A szerző Melanchthon, a 16. század nagy protestáns humanistája.
2007. december 6. csütörtök 10:55 - Hírextra
A könyvben 17. századi orvosi témájú bejegyzés is található, mely a holdjáráshoz igazítva engedi, illetve ellenzi az érvágás végzését. Majd még tizenhatféle orvosságot, illetve gyógymódot tartalmaz. A címlapon Ferdinand Albrecht 1676-os, kremnitzi (Körmöcbánya) magyar exlibrise látható. Ezért a jó állapotú, unikális kis könyvért 150 ezer forintot kér az antikvárium.

Decsy Sámuel műve, "A magyar Szent Koronának és ahhoz tartozó tárgyaknak históriája" II. Lipót 1790. december 15-én, Pozsonyban tartott koronázásnak állít emléket. A kézzel színezett rézmetszetek a koronázási ceremóniát és a koronát őrző vármegyei bandériumok lovasainak öltözékeit, valamint egy bécsi magyar testőr egyenruháját mutatják be. A díszes munkát 500 ezer forintról lehet licitálni.

Egy Magyarországot, Dalmáciát, Horvátországot, Szlavoniát, Boszniát, Szerbiát, és Erdélyt ábrázoló méretes térkép négy lapon, egyenként korabeli vászonra kasírozva az aukció
legszebb darabja. Megőrizte eredeti színezését, mivel egyenként, karton védőmappában, közös korabeli bőrtokban őrizték háromszáz évig. A Nürnbergben, 1730-ban kiadott térkép kikiáltási ára 200 ezer forint.

Tizenhárom tételben kínálják Reim metszeteit az 1834-1853 közötti évekből. Reim a sorozatban az Osztrák birodalom nevezetesebb látnivalóit dolgozta fel, összesen 550 számozott látképen. Az aukción ritka, mára megsemmisült épületek látképeit lehet megvenni egyenként 70-80 ezer forintért: közéjük tartozik a Nyugati pályaudvar elődje, a Pesti Indóház, a Lloyd palota, az Új Épület (Neugebaude), vagy a budai vár hátsó traktusa, illetve a róluk készült kép.

Nem ilyen régi, de ritkasága miatt ehhez mérhető Ney Ferencz műve, a Gyermekek könyve. A tizenhat, kézzel színezett rézmetszettel illusztrált kiadványt 1846-ban adta ki Emich Gusztáv. A gyerekkönyvek csak kivételes esetben maradnak meg ilyen épen és szép állapotban, mint ez a példány, hiszen a gyerekek ronggyá lapozzák kedvelt olvasmányukat. Ezért is árazták 50 ezer forintra. Hasonló sorsa van az imakönyveknek is. Szétesnek, sérülnek a sok használattól. Nem így az az Isten Közönséges tiszteletére rendeltetett Énekes Könyv, "Kótákkal-is meg-ékesíttetvén", amelyet 1785-ben adtak ki Debrecenben. Az aranyozott vörös bőrkötésű imakönyvhöz 50 ezer forintért lehet hozzájutni.

Nincs könyvaukció Petőfi-mű nélkül. Ezúttal az első kiadású romantikus drámára, a Tigris és hiénára lehet licitálni, 140 ezer forintról.

Almási Balogh Pál, Széchenyi István és Kossuth Lajos háziorvosa írta a kávé, a tea és a csokoládé "természethistóriai, diaeteticai és orvosi" szempontú magyarázatát tartalamzó papírborítású könyvecskét. A szerzőben az első magyarországi homeopata orvost tiszteljük. Ez a kötet igazi gyűjtői csemege, és csak 36 ezer forintot kérnek érte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását