2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Orbán a börtönkápolnában

Orbán Viktor szerint csak körültekintően és óvatosan lehet végrehajtani a megyéket érintő átalakításokat. A Fidesz elnöke erről hétfőn, a Pesti Vármegyeháza felújított börtönkápolnájának avatóján beszélt.
2007. december 3. hétfő 20:00 - Hírextra

"A mai esemény is a megyék fontosságát húzza alá, azt a tényt, hogy a megyék olyan politikai, közéleti és demokratikus hagyományt képviselnek Magyarországon, amely természetesen nem megváltoztathatatlan, (...) de amely olyan értékes hagyomány, amelyhez csak nagyon óvatosan és átgondoltan szabad hozzányúlni" - mondta a pártelnök a budapesti Városház utcai épületben tartott ünnepségen.

Orbán Viktor pohárköszöntőjében hangsúlyozta: a mostani "kordivat" a régióknak kedvez, de szerinte bármilyen átalakítás, amely a megyéket, vagy a megyék feladatait érinti, körültekintést, óvatosságot és megfontoltságot igényel.

Semmilyen reformnak, átalakításnak nem vagyunk ellenfelei, de ragaszkodunk ahhoz, hogy az ügyek intézése minél közelebb kerüljön az emberekhez, és ne vesszen el a politikai rendszerből a megyék által közvetített demokratikus, kulturális örökség - hangsúlyozta.

A Fidesz elnöke szerint helyesen döntöttek, amikor megakadályozták a megyéket érintő meggondolatlan, kapkodó átalakítást, és arra is felhívta a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság nemrégiben hozott döntésével hatályon kívül helyezte a parlament azon döntését, amely felszámolta a megyei közigazgatási hivatalokat, és regionális hivatalokat hozott létre.

Harrach Péter a könyvtárrá alakított börtönkápolnában a szabadság fontosságáról beszélt. Szerinte a demokrácia lehetőséget ad a terrorra ma is, de ez nem olyanfajta a külső terror, amilyet a diktátorok alkalmaztak, hanem az értelmen keresztül a manipuláció eszközével hat. A manipuláció, amely a döntések szabadságát veszi el, érkezhet a sajtó egyik oldaláról, a reklámszakma oldaláról és a politika egyik oldaláról - fogalmazott.

Ahogyan a rabok megtalálták a szabadságot ebben a rabkápolnában, azt kívánom, hogy mindenki találja meg a maga rabkápolnáját, ahol megőrizheti szabadságát - hangsúlyozta.

Orbán Viktor erre a gondolatra reflektálva azt mondta: a szabad világban is előfordulhat, hogy az ember üzleti lehetőségeivel és a cselekvés szabadságával meggondolatlanul él, és akkor nem a szellem szabadság szolgálja, hanem élve a vásárlás jogával, inkább börtönbe küldi a szellemet megtestesítő könyveket.

Szűcs Lajos, a Pest Megyei közgyűlés fideszes elnöke beszédében azt idézte fel, hogy a 19. század elején Hild János által tervezett épületegyüttes nem csak börtön, hanem később a megye fegyvertára, a 20. század második felében pedig levéltár volt, ahol Kosáry Domokos, nemrégiben elhunyt történész is dolgozott. Azonban - folytatta - a levéltár elköltözése után raktárként használták a most felújított termeket, amelyek elszomorító állapotban voltak.

Bejelentette, hogy az egykori börtönkápolnában és a hozzá tartozó termekben - amelyeket az ünnepségen Erdő Péter bíboros prímás áldott meg - Pest megye történelmét bemutató kiállítás kap majd helyet, és kutathatók lesznek az ezzel kapcsolatos dokumentumok és adatbázisok is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

thurvj97
2007. december 3. 20:20
Már kezdtem örülni,hogy jó helyen van a bukott miniszterelnök.De csak időlegesen és csikos ruha nélkül.De kár!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását