2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Iparfejlesztéssel az oktatásért

Az iparfejlesztés az oktatásszínvonal emelését eredményezheti, mert az önkormányzatok a településükön behajtott iparűzési adó egy részét erre a célra is fordíthatják - mondta az MTI-nek Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke pé
2007. december 1. szombat 06:48 - Hírextra

Ehhez természetesen az ipar kormányzati szintű felkarolására lenne szükség, amely lehet a kisvállalkozások támogatása és multinacionális vállalatok letelepítése. Ez tudná kompenzálni az állam által az önkormányzatoknak folyósított oktatási normatíva csökkenését, amely 2006-ban reálértéken, a hivatalos statisztika szerint, 3,3, a MÖSZ szerint 10 százalékkal csökkent - közölte.

Nem értett egyet azzal a kormányzati felfogással, hogy a kiscsoportos oktatást financiális okokból háttérbe kell szorítani, szerinte ésszerű határok között minőségi javulást okoz a gyermeklétszám csökkenése, ugyanis ezzel intenzívebbé válik a tanítás, ha élni tud a pedagógusszakma ezzel a lehetőséggel.

A valóság ezzel szemben az, hogy az önkormányzatok rákényszerülnek a tanulói csoportok összevonására, mert nem tudnak forrást előteremteni az iskola fenntartására; erre kényszeríti őket az oktatási tárca is, mert létszámuk nagysága szerint kapnak támogatást az iskolák. Ezáltal viszont túlzsúfolttá válnak az osztályok, pedig a családok mellett - amelyek egyre kevesebbet foglalkoznak a gyermekeikkel - az iskolahálózat lehet a másik megtartó ereje a falvaknak - tette hozzá.

Gödöllő polgármestere szólt arról, hogy ezzel a kormányzat "a jövőt felelőtlenül eljátssza", mert a forráselvonások már most is azt eredményezik, hogy a falvak kizárólag a legszükségesebb, legfontosabb kiadásokra költenek, a kulturális és szociális intézmények háttérbe szorulnak.

Szintén a konferencia szünetében Szatyor Győző, a mintegy 300 fős ormánsági Bogdása polgármestere elmondta, hogy feltett szándékuk iskolájuk megőrzése, amelyben több megoldás, így az egyházi intézményekkel való összefogás is felmerül.

Első eredményük az volt, hogy iskolájuk fenntartását nem kellett átvennie a közeli sellyei önkormányzatnak, ami annak köszönhető, hogy a 300 lakosból 80 iskoláskorú fiatal lakik a kisközségben, akik után oktatási normatívát fizet az állam Bogdása önkormányzatának. A fiatalok itt-tartásának egyik legfontosabb eszköze a munkahelyteremtés, akár a közmunka gyakorlattá tételével is - mutatott rá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását