2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Üzenetáradat az áldozat blogján

Több tízezer együttérző és számos bosszúvágyó üzenet érkezett négy nap alatt a franciaországi zavargásokat kiváltó baleset egyik áldozatának blogjára, amely továbbra is látogatható.
2007. november 29. csütörtök 17:28 - Hírextra

A két fiú halála 130 rendőri sérüléssel járó zavargásokat váltott ki a 25 ezer lakosú településen.
A blogra feltett fotókon vízipipázó, a marokkói nyaralás alatt tevegelő és a családi kanapén napszemüvegben pózoló akkor 15 éves kamasz 17 évesnek "hazudta magát" és mottónak azt írta: "Kinevettek, mert más vagyok, de én nevetek rajtatok, mert mind egyformák vagytok".

A bejegyzései alapján lázongó természetű tinédzser két dolgot tisztelt az életben: édesanyját és az Istent. "Tudjuk, ki kontrollál, se nem a feketék, se nem az arabok, se nem a cigányok" - írta a rapzenét és az autóúton egy keréken biciklizni szerető kamasz. A szövegekben a gyermeki naivitás és egy felnőtt fatalizmusa keveredik: "Jót vagy rosszat beszélnek rólam, a lényeg, hogy rólam van szó". Az utolsó bejegyzés a halála előtti napra datálódik.

A blognak megnyitása óta 42 ezer látogatója volt, de csak novemberben 38 ezren klikkeltek rá az oldalra. A látogatók többsége az elmúlt napokban. A beírások nagy része értetlenségről és együttérzésről tanúskodik: "Elmentél, az egész Saint Exupéry középiskola sír, még a tanárod is, de azt is tudjuk, soha nem olvasod már ezt az üzenetet" - írta egy osztálytárs. Egy barátnő pedig: "Vasárnap, emlékszem, hideg volt. Annyira szerettem volna, hogy ne menj arra azon a motoron Laramyval. A halálotok meg volt írva". Egy másik barát: "Nem tudom elhinni, amikor a fotódat nézem. Allah nyissa meg előtted kapuit! Rossz, hogy soha nem tudtam elmondani neked, mit gondolok rólad".

Néhány beírásból viszont bosszúvágy kiált: "Meg kell bosszulni testvérünket, a rohadtak miatt újabb gyöngyszem hagyta el gettónkat. Isten óvjon!" - írta Yohan. Egy másik beírás viszont úgy véli "a gyávák még csak nem is szedtek össze, csak gyávaságot mutattak, mindenki meg akar téged bosszulni, pedig tudjuk, hogy az már nem hoz téged vissza".

A balesetben meghalt másik fiú egyik barátja azt hangsúlyozza: "Az erőszaknak semmi értelme, de igazságot kell szolgáltatni. Ennek érdekében mindent megteszünk. 2005-ben Bouna és Zyed (a külvárosi zavargásokat két, rendőrök elől menekülő és egy trafóházban áramütést szenvedett kamasz halála váltotta ki), 2007-ben Lakamy és Moshin. Nem várjuk meg 2009-et, hogy újabb testvérünket öljék meg".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását