2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sztrájk lesz Egerben

Határozatlan idejű sztrájkot hirdet december 6-ra az egri kórház sztrájkbizottsága, ha a fenntartó Hevesi megyegyűlés nem vonja vissza az intézmény vagyonkezelésére kiírt pályázati javaslatát - jelentette be csütörtökön Egerben a sztrájkbizottság elnöke.
2007. november 29. csütörtök 12:06 - Hírextra

A javaslat alkotmány- és törvénysértő, hiszen a jogszabályok szerint az egészségügyi ellátás kötelező állami feladat, amelyet nem adhat át magáncég részére az intézményfenntartó - mondta a sajtótájékoztatón Szabó Pál.

A tervezett sztrájk ideje alatt csupán ügyeleti szintű ellátást biztosítanak - tette hozzá.
Hegyaljai Judit, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy háromnapos felmérést végeztek az 1250 munkavállalót foglalkoztató intézmény dolgozói körében a sztrájkhajlandóságról. Ez alapján kiderült, hogy a dolgozók több, mint fele támogatja az önkormányzati fenntartás, illetve közalkalmazotti jogviszonyuk megőrzése érdekében a munkabeszüntetést - szögezte le az érdekképviseleti vezető.

Pócs Alfréd, a sztrájkbizottság tagja úgy vélekedett, hogy a pályázati javaslatot a hatvani, a gyöngyösi és a parádi kórházakat is működtető Hospinvest Zrt. számára formálták. Szerinte az egészségügyi szolgáltató társaság egyik intézmény esetében sem teljesítette a szerződésben foglaltakat, sőt tömeges, ötven százalékosat elérő létszámleépítésre, ágyszámcsökkentésre került sor ezekben az intézményekben, miközben nem hajtották végre a beígért fejlesztéseket.

Mánya Kristóf, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a MOK teljes erkölcsi és - amennyire teheti - logisztikai támogatást nyújt a törvényes sztrájkkezdeményezéshez. Egyben kifejezte aggodalmát, hogy a funkcionális privatizáció után elsősorban a tapasztalt, idősebb és magasabb bérű orvosokat bocsátják el. A helyükre pedig pályakezdő, fiatal ukrán és belorusz orvosok kerülnek, ennek következtében pedig romlik az ellátás minősége.

A Heves Megyei Önkormányzat egyébként pénteken tárgyal a pályázat kiírásáról. Az ülés idejére több civil szervezet és politikai párt demonstrációt hirdetett az egri megyeháza elé, mások pedig élőlánccal akarják körbevenni a kórház épületét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását