2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sokat ér a protestáns szabadító levele

11 500 euróért - csaknem 3 millió forintért - kelt el Hollandiában a XVII. századi nemzeti hős, magyar gályarab lelkészek kiszabadításáról is híres Michiel De Ruyter admirális egy saját kezű levele - jelentette a holland sajtó pénteken.
2007. november 23. péntek 11:49 - Hírextra
A történelmi ritkaság egy magángyűjteményből került elő, és a Bubb Kuyper haarlemi aukciós ház árverésén szintén egy holland magánember tulajdonába került.

De Ruyter (1607-1676) tengerésztisztből folyamatosan emelkedve vált flottaparancsnokká. Fő feladata az volt, hogy nyitva tartsa a holland flotta előtt a tengereket, és biztosítsa a szabad kereskedelmet. Eközben a britek, a spanyolok, a dánok és a franciák hajói ellen is több csatát kellett vívnia.

Az 1670-es években a református De Ruyter tudott arról, hogy Magyarországon a Habsburg uralkodó egyetértésével a leghithűbb református prédikátorokat gályarabságra ítélték. Utóbbiak közül 26 Nápoly közelében került egy hajóra. De Ruyter akkoriban a spanyolokkal szövetségben a franciák ellen háborúba vonulva szintén éppen Nápolynál időzött flottájával, és amikor 1676 februárjában hírét vette, hogy a rabok ott vannak, elérte a helyi alkirálynál, hogy engedjék szabadon őket.

Néhány hónappal később Szicília partjainál De Ruytert ágyúgolyó sebesítette meg a lábán, és a seb elfertőződésébe belehalt a flottaparancsnok.

Az admirálistól kevés kézzelfogható emlék maradt fenn. A mostani levél 1659. szeptember 25-én kelt, De Ruyter az alatt írta, hogy a holland hajók a dán flottával csatáztak Dánia partjainál. A tengernagy az amszterdami admiralitásnak számol be benne a helyzetről, és jelzi, hogy svéd ellenfelekkel is harcba kíván szállni a közelben.

Születésének 400. évfordulója tiszteletére idén Hollandia-szerte De Ruyter-évet rendeznek. Az említett magyar epizód miatt az admirális emlékére Magyarországon, illetve a hollandiai magyarság és magyar diplomácia szervezésében is tartottak rendezvényeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását