2024. április 24. - György
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mexikó vörös ecsettel

Ötven éve, 1957. november 25-én halt meg Diego Rivera, a múlt századi mexikói festészet karizmatikus alakja, a nemzeti monumentális falfestészet megteremtője, akinek magánélete legalább olyan színes volt, mint egyedülálló alkotásai.
2007. november 23. péntek 11:54 - Hírextra
Guanajatóban született 1886. december 8-án. Már kiskorában beborította otthon a falakat alkotásaival, 10 évesen már a San Carlos művészeti akadémián tanult. 16 évesen részt vett egy munkástüntetésen, amiért kizárták az akadémiáról, s bár később visszavették volna, Rivera ragaszkodott függetlenségéhez. 1907-ben egy ösztöndíjjal eljutott Párizsba, ahol hamar népszerű lett - igaz, ekkor még inkább színes egyéniségének, semmint képeinek köszönhetően. 1913-tól kubista képeket festett, amelyek Picasso tetszését is elnyerték. Rivera végül az itáliai reneszánszt elemezve lelt rá azokra az ötletekre, amelyre alapozva később nemzeti motívumokkal díszített falfestményeit is készítette.

1921-ben hazatért, s még abban az évben kezdetét vette az a művészeti program, amely később egybeforrott nevével. Mexikóban a húszas-negyvenes években, Porforio Diaz uralma alatt hallgattak a fegyverek és virágzott a kultúra. Többek között az ő gigantikus építkezéseinek voltak köszönhetőek azok a felületek, amelyeket ma monumentális freskók fednek a padlótól a plafonig. Rivera, Carlos Romero Orozco és José David Alfaro Siquieros az azték művészet ornamentikájából, az indián parasztok népművészetéből és az európai iskola expresszionista, szürrealista és kubista irányzataiból építkezve alkották meg a "mexikói iskolát", amelyből nem hiányoztak a marxista ideológia elemei sem. (Rivera a kommunista párt tagja is volt, de a kormánnyal való együttműködés miatt kizárták.) Rivera 1929-ben a pályatárs Frida Kahlót vette feleségül, akit élete szerelmének tartott, de akivel igen viharos házasságban éltek.

A Palacio Nacional és a Cuernavaca falainak kifestése után a határ északi oldaláról is kapott felkéréseket. A legnagyobb port a New York-i Rockefeller Center egyik falára tervezett képe verte fel, amelyet az ominózus Lenin-ábrázolás miatt végül le is bontottak. A művészi büszleségében vérig sértett Rivera hazaviharzott, ahol újrafesthette a Rockefeller épületbe álmodott képét a Palacio de Bellas Artes falaira.

A politikába is belevetette magát, 1937-ben befogadta a száműzött Lev Trockijt és feleségét. A barátság azonban (valószínűleg Trockij és Frida Kahlo viszonya miatt) nem tartott sokáig, a politikus meggyilkolása után sokan úgy vélték, a merényletben Rivera keze is benne volt.

A negyvenes években is folyamatosan alkotott a Palacio Nacionalban, emellett a Hotel del Prado falaira is festett. Felesége állapota egyre romlott, 1954-ben meg is halt, ami nagyon megviselte a művészt. Rivera egy évvel később ügynökét vette feleségül, de arról is gondoskodott, hogy Frida házát múzeummá alakítsák, amely méltó módon állít emléket elhunyt feleségének.
A mexikói festészet egyik legnagyobb alakja 71 éves korában, 1957. november 25-én halt meg, páratlan falfestményei Mexikó szerte őrzik emlékét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását