2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nikotin nyomai csecsemők vizeletében

Kutatók arról számoltak be, hogy a dohányos szülők csecsemőinek vizeletében a nikotin melléktermékének, a kotininnak ötször akkora mennyiségét találták, mint a "nem dohányzó" kicsiknél.
2007. november 20. kedd 12:37 - Hírextra

A kotinin ártalmas lehet a szívre és a véredényekre, mivel emeli mind a vérnyomást, mind pedig a pulzusszámot - közölte a kísérletekben részt vevő dr. M.P. Wailoo, Leicesteri Egyetem professzora.
A kotinin egyike a dohányfüstben található, káros hatású anyagnak. A passzív dohányzás életük kezdeti szakaszában teszi ki kotinin hatásának a csecsemőket, amikor szervezetük még nem képes védelmet nyújtani a mérgező vegyianyaggal szemben.

Wailoo és kollégái megmérték 71 dohányzó és 33 nem dohányzó szülővel rendelkező 10-12 hetes csecsemő vizeletében lévő kotinin mennyiségét. Úgy találták, hogy a nem dohányzó szülőkhöz képest azoknak a csecsemőknek a vizeletében, akiknek legalább egyik szülője dohányos átlagosan 5,58 százalékkal magasabb volt a kotinin szintje.

Kiderítették továbbá, hogy dohányos anya esetében kétszer akkora volt a vizsgált vizelet kotinintartalma, mint akkor, ha csak az apa dohányzott.

A kutatók szerint ezek az adatok arra utalnak, hogy a csecsemők erős passzív dohányosok lesznek abban az esetben, ha szüleik dohányoznak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását