2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Jön az azeri kőolaj

Felavatták egy új gázvezeték csatlakozását a görögországi - és ezzel az európai - vezetékrendszerhez vasárnap, a görög-török határnál, Ipszala városa mellett. A ceremónián jelen volt az amerikai energiaügyi miniszter is.
2007. november 18. vasárnap 18:10 - Hírextra
Samuel W. Bodman azt hangoztatta, hogy "az Egyesült Államok üdvözli új, közép-ázsiai energiaszállítók közvetlen bekapcsolását az európai energiaellátásba", de azt is hozzátette, hogy a most üzembe helyezett vezeték, amely Azerbajdzsánból szállítja a földgázt, távolról sem elegendő. Bodman szerint az Európai Uniónak tárgyalásokat kellene kezdenie hasonló vezetékek megépítéséről Kazahsztánnal és Türkmenisztánnal is.

Az amerikai miniszter mindezt persze azért hangsúlyozta, mert Washingtonnak elemi érdeke, hogy azt lássa: Európa energiafüggősége csökken Oroszországtól. Jelenleg ugyanis az EU kőolaj- és gázszükségletének több mint 25 százaléka származik Oroszországból. Az energiavezetékek 80 százaléka pedig Ukrajnán keresztül húzódik, és a két országnak az utóbbi két évben "a csapok ideiglenes elzárásáig fajuló árvitái" voltak egymással, ami több uniós országban is átmeneti ellátási gondokat okozott.

A vasárnap felavatott, TGI rövidítéssel jelzett vezeték Azerbajdzsánból Grúzián át 970 kilométeres szakasszal éri el Törökországot, majd egy 300 kilométeres, újonnan épített, részben tenger alatti vezetékkel éri el a görög határt. A vezetéket a következő években Olaszországig hosszabbítják meg, szintén a tenger alatt, hogy ott csatlakozzon véglegesen és közvetlenül az össz-európai rendszerbe.

A TGI csővezetékén - a tervek szerint évente 11,5 milliárd köbméter földgáz juthat el Görögországba, majd az EU további országaiba.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását