2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Egy csepp, egy nap

Ingyenes egészségnapot tartanak vasárnap a fővárosi Syma Rendezvénycsarnokban. A Cukorbetegek Világnapjához kapcsolódóan az Egy Csepp Figyelem Alapítvány másodjára rendezi meg nagyszabású programját.
2007. november 18. vasárnap 09:33 - Hírextra
A látogatók tizenötféle ingyenes szűrésen, például vércukorszint-, vérnyomás-, koleszterinszint mérésen, mobil EKG, lépésszámláló, testzsír-, szénmonoxid-, légzésfunkció mérésen vehetnek részt. Délelőtt 10 órától este 6-ig várják az érdeklődőket.A Syma csarnokban vasárnap délelőtt a mozgásé és a gyerekműsoroké lesz a főszerep. Délután jönnek a koncertek, nyereménysorsolások valamint az előadások. Az ingyenes rendezvény minden vendége belépéskor automatikusan kap egy számozott karszalagot, ezzel lehet részt venni a játékokban, melyekben mobiltelefonokat, üzemanyagkártyákat, wellness hétvégét, ajándékokat lehet nyerni.

Az előadásokon hasznos információkat tudhatnak meg az érdeklődők a cukorbetegségről, annak veszélyeiről, a magas koleszterin szint és vérnyomás szövődményeiről, és az egészséges életmód alapjairól.

A rendezvény kiemelt programja a félórás "Séta a diabéteszért", melyhez világszerte 150 millióan csatlakoznak a Cukorbetegek Világnapján. Ezzel arra mutatnak rá, hogy mindössze napi 30 perces mozgással jelentősen lehet javítani a diabéteszesek életminőségén.

Jelenleg a világon 200-250 millió cukorbeteg él, Magyarországon pedig a lakosság 5-6 százalékát érinti a betegség. Itthon sokan vannak, akik nem is tudják, hogy betegek. A tapasztalatok szerint minden nyilvántartott cukorbetegre jut egy fel nem derített eset. A legnagyobb problémát az elhízással és helytelen ételmóddal összefüggő úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség rohamos terjedése jelenti. Ennél a típusnál jóval korábban és gyorsabban alakulnak ki szövődmények, például vesepanaszok, magas vérnyomás és látászavar.

1995-ben a fejlődő és fejlett országokban a cukorbetegek száma összesen 135 millió volt, 12 évvel később számuk több, mint másfélszeresére nőtt. A Nemzetközi Diabetesz Szövetség és a WHO előrejelzése 2025-re már 340-380 millió beteget jósol.

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége szerint nagy figyelmet kell fordítani az úgynevezett 3-as típusú cukorbetegekre is. Ők azok az életmód és más egészségügyi problémák miatt veszélyeztetett réteg, akik még nem diabéteszesek, de nagy valószínűséggel azok lesznek.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását