2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Két évig érvényes a népszavazás

Két évig nem hozhat az ügydöntő országos népszavazás eredményével ellentétes tartalmú döntést az Országgyűlés a szerint az alkotmánymódosító törvényjavaslat szerint, amelyet pénteken nyújtott be a kormány a parlamentnek, és amelynek sürgős tárgyalásáról h
2007. november 17. szombat 09:07 - Hírextra
Az Alkotmánybíróság májusban mondta ki, hogy szabályozni kell azt, hogy egy eredményes ügydöntő országos népszavazás meddig kötelezze az Országgyűlést, illetve azt, hogy egy népszavazás által megerősített törvényt mikortól lehet módosítani, vagy hatályon kívül helyezni.

Az Országgyűlésnek pénteken benyújtott törvényjavaslat az Alkotmányt módosítaná úgy, hogy a parlament két évig nem hozhat az ügydöntő országos népszavazás eredményével ellentétes döntést.

A javaslat ugyanakkor nem tartalmaz moratóriumot azoknak a jogszabályoknak a megváltoztatására, melyeket még a köztársasági elnöki aláírás előtt népszavazásra bocsátottak.

A benyújtott alkotmánymódosító törvényjavaslat indoklása szerint ezeknek a jogszabályoknak a meg nem változtatására csak politikai kötelem terheli az Országgyűlést, azoknak a legapróbb részletekig történő megváltoztathatatlansága ellentétes lenne a parlamentáris demokrácia alapelveivel.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását