2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

120 éves a villamos - nosztalgiázzunk!

A 2-es és a nagykörúti villamos vonalán hétvégén nosztalgia villamosok szállítják az érdeklődő utasokat. 120 éve közlekednek ugyanis a fővárosban villamosok, és a BKV egész hetes rendezvénysorozattal emlékezik az évfordulóra.
2007. november 17. szombat 15:36 - Hírextra
A pesti villamosközlekedés indulásának 120. évfordulójának programjai szombaton kezdődnek, és egy hétig tartanak. A november 17-ei hétvégén a legrégebbi - még működő - nosztalgiajáratok és az 50 év után a forgalomból idén kivont UV-k viszik majd az utasokat a Nagykörúton. A nagyszabású rendezvénysorozat egész ideje alatt Budapesten gyakran láthatnak majd az elmúlt 120 év történetéből fennmaradt nosztalgia járatokat közlekedni - mondta a Független Hírügynökségnek a BKV szóvivője. Kiricsi Karola hozzátette: ezekre a járművekre három vonaljegy áráért lehet felszállni. November 25-én a 2-es villamos vonalán a Jászai Mari tér és az Erzsébet híd között két vonaljegy áráért utazhatnak nosztalgia járatokon.

November 24-én a Nyugati pályaudvar parkolójában szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket. A Nagykörúton ezalatt szintén közlekednek a nosztalgia járatok. Délután pedig színház-nosztalgia járatra lehet felszállni, mely bemutatja a századfordulós Budapest hangulatát.

1887. november 28-án alig hét évvel a világ első villamosjárata után indult meg a pesti villamos. Az első szakasz a Nyugati pályaudvar és a Király utca között volt a Körúton. A villamos közlekedés kezdetén a szerelvények legnagyobb megengedett sebessége 10 kilométer/óra volt. A Fővárosi Közmunkatanács nem engedélyezte a felsővezetéket, azzal a kifogással, hogy rombolja a városképet. Így a Siemens- Halske cég egy újdonságnak számító alsóvezetékes rendszert dolgozott ki. Az 1910-es évekre már az egész fővárost a villamosvonalak teljes hálózata és több mint 1000 szerelvény segítette a közlekedésben
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását